Pensii private - Romanii vor un randament minim garantat egal cu inflatia

Marti, 04 Martie 2008, ora 13:34
1022 citiri
Pensii private - Romanii vor un randament minim garantat egal cu inflatia

Peste opt romani din zece doresc ca pensia privata obligatorie (pilon II) sa aiba un randament minim garantat egal cu rata inflatiei, potrivit unui sondaj realizat de IMAS la comanda Grupului de Economie Aplicata (GEA). Propunerea privind introducerea unui randament minim care sa fie cel putin egal cu inflatia pentru contributiile de pe pilonul II este sustinuta de 84% din populatia cu varsta cuprinsa intre 18 si 44 ani. Potrivit aceluiasi sondaj, doar 5% dintre respondenti resping aceasta garantare, iar aproximativ 11% dintre acestia nu si-au exprimat opinia.


Sustinerea pentru introducerea unui randament minim garantat egal cu inflatia este mai mare in randul populatiei mai educate (86% din cei cu studii superioare, fata de 60% din cei cu pana la 8 clase), dar care este oricum majoritara pe toate grupele de varsta, de educatie, de venit, de regiuni, si de statut social.


Potrivit aceluiasi sondaj, majoritatea populatiei considera ca aceasta garantie ar trebui oferita de administratorii fondurilor de pensii si de stat, in ultima instanta (48% din grupa cu varste intre 18 si 29 ani si 57% din grupa cu varste intre 30 si 44 ani).


Rezultatele sondajului confirma sustinerea, de catre marea majoritate a populatiei care contribuie la pensiile private obligatorii, a propunerii initiate in urma cu doua luni de un grup de organizatii ale societatii civile, privind introducerea unui randament minim garantat, egal cu inflatia.


Gradul de informare cu privire la pensia privata obligatorie este ridicat, de peste 90% in randul populatiei cu varste cuprinse intre 18 si 44 ani, potrivit datelor prezentate de GEA. Pensia privata obligatorie este privita ca o sursa importanta de venit la pensionare de 70% din populatia cu vasta cuprinsa intre 18 si 29 ani si de 60% din populatia cu varsta intre 30 si 44 ani.


Sondajul mai arata ca jumatate dintre contributorii la pensia privata obligatorie (50%) asteapta de la aceasta un venit sigur, dar nu foarte mare, in timp ce numai 10% prefera un venit riscant, dar care poate fi foarte mare.


Profilul dominant al contributorilor la pensia privata obligatorie este asadar de aversiune la risc. In plus, o pondere importanta (14% pentru grupa cu varste intre 18 si 29 ani, 20% pentru grupa cu varste intre 30 si 44 ani) o reprezinta cei care nu asteapta nimic de la pensia privata obligatorie si considera acei bani ca fiind pierduti.


Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentativ la nivel national, de 1.245 de persoane (din care 602 persoane cu varste cuprinse intre 18 si 44 ani, grupa de varsta in care se regasesc contributorii la pensiile private obligatorii) si are o marja de eroare de +/- 2,8%.


La inceputul lunii ianuarie, sase organizatii ale societatii civile (printre care si GEA) au propus autoritatilor, printr-o scrisoare deschisa, introducerea unui randament minim anual garantat al pensiilor private obligatorii (pilonul II), egal cu rata anuala a inflatiei, acoperirea garantiei urmand sa cada in special in sarcina administratorilor.


Reprezentantii coalitiei au explicat ca acoperirea garantiei trebuie sa revina in sarcina administratorilor, deoarece ei sunt cei care gestioneaza aceste sume si, implicit, ei trebuie sa isi asume riscurile acestei activitati. Acestia au mai spus ca se doreste o masura pentru a proteja interesele cetatenilor care contribuie astazi si a celor care vor contribui in urmatorii ani la pilonul II al sistemului de pensii private.