Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pensii private pe intelesul tuturor (IV)

Pensii private pe intelesul tuturor (IV)
Comisioane de administrare. Comisioanele care intra in ecuatia pensiei private sunt cel perceput din contributia platita inainte de transformarea in unitati de fond si comisionul lunar perceput din activul net al fondului. Acesta din urma nu va reduce numarul unitatilor de fond ci va fi dedus din valoarea totala a activului pentru a se calcula valoarea neta a acestuia. Prin urmare va fi influentata performanta fondului si nu numarul unitatilor de fond

Penalitati percepute

penalitati pentru transferul la un nou fond daca se realizeaza mai devreme de 2 ani de la data ader?rii la fondul anterior. Daca se realizeaza dup? 2 ani de la data ader?rii la fondul anterior nu se percep penalitati.

penalitati in caz de intarziere a platii contributiei

Valoarea penalitatilor este stabilita in prospectul schemei de pensii facultative.

Cum poti sa aderi la un fond de pensii administrat privat

Etapele aderarii:

sa indeplinesti conditiile de eligibilitate respectiv sa fii angajat si sa platesti contributia de asigurari sociale in sistemul public de pensii

sa iti alegi un Fond de pensii privat in perioada prevazuta de lege

sa iei contact cu un agent de marketing al Fondului de pensii la care tu vrei sa aderi.

sa semnezi actul invididual de aderare incheiat intre participant si Fondul de pensii privat (actul de aderare este in doua exemplare, unul va ramane la participant si unul la agentul de marketing)

Copie dupa actul de identitate, semnata

Este interzisa delegarea sau reprezentarea pentru semnarea actului de aderare.

In cazul in care nu ai aderat in perioada prevazuta de lege (4 luni, incepand cu 17.09.2007-17.01.2008) vei fi repartizat aleatoriu de catre insitutia de evidenta.

Institutia de evidenta va notifica faptul ca, in termen de 30 de zile calendaristice, urmeaza sa fii repartizat, aleatoriu, la un fond de pensii administrat privat.

Tatiana Burlacu, Agent marketing Aviva, tatianaall@yahoo.com

Bloombiz

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 909 ori