Pensii private la "loterie"

Marti, 11 Septembrie 2007, ora 20:05
1064 citiri

Jumatate dintre romanii care isi aleg un fond de pensii private obligatorii din 17 septembrie ar putea fi distribuiti aleatoriu, dupa ce se constata ca acestia figureaza cu semnatura la doi administratori, a spus marti presedintele Allianz Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut.In 2008 vor fi inregistrati 2,345 milioane participanti in sistemul de pensii private obligatorii, iar in 2011 numarul acestora va urca la 3,4 milioane. Aderarea participantilor la un fond de pensii pe pilonul II va incepe la 17 septembrie si va dura patru luni.

Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Estimam ca jumatate din piata pensiilor private obligatorii va fi invalidata si se va duce la "loterie" din cauza ca angajatii vor figura cu semnatura la doi administratori diferiti", a precizat Andanut. El a adaugat ca pe 17 septembrie, cand populatia isi poate alege un fond de pensii, vor fi peste 450.000 de agenti autorizati pe piata.

"Daca marii administratori ataca piata cu zeci de mii de agenti in prima luna de la inceperea perioadei de aderare, companiile mici vor intra pe a doua piata si, prin urmare, vor merge pe a doua semnatura", este de parere Andanut. El a explicat ca aceasta situatie ar putea fi tinuta sub control in conditiile in care validarea se va face la maximum o luna si nu la sfarsitul perioadei, astfel incat sa existe timp pentru a putea remedia aceste situatii.

"Sunt adeptul unui sistem care se solidifica pe parcurs. Validarea finala trebuie sa fie contestata in cazul in care se constata ca s-a produs un astfel de defect", a mai spus Andanut.

Populatia isi poate alege un fond de pensii din 17 septembrie 2007 din propria initiativa, iar in caz contrar va fi repartizata aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Dupa incheierea procesului de repartizare aleatorie, CNPAS valideaza persoanele pentru fiecare fond de pensii private de pe pilonul II in parte si le inregistreaza in Registrul Participantilor.

In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Contributia va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)