Pensia privata obligatorie acopera doar 22% din venitul total de dupa pensionare

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 12:07
1007 citiri
Pensia privata obligatorie acopera doar 22% din venitul total de dupa pensionare

Pensia privata obligatorie, pe care o vor primi persoanele care contribuie la un fond din pilonul II, va reprezenta doar 22% din venitul total de dupa pensionare, mult sub nivelul din alte state care au adoptat acest sistem, din cauza nivelului redus al contributiilor, afirma Mihai Seitan, consilier de stat pentru munca si protectie sociala al primului-ministru si fost presedinte al Casei Nationale de Pensii.

Pentru primul an, 2008, nivelul contributiei a fost stabilit la 2% din salariul brut al angajatilor care au aderat la fonduri (obligatoriu cei cu varste de sub 35 de ani si facultativ cei care au intre 35 si 45 de ani), urmand sa fie majorat cu 0,5 puncte pe an, pana la 6% in opt ani, adica in 2016. Din cauza inrautatirii situatiei economice, Guvernul a decis ca anul acesta contributia la fondurile private de pensii sa nu mai fie majorata la 2,5%, ramanand la nivelul de anul trecut, de 2%.


"Este evident ca actuala criza a afectat atat pensiile din sistemul public, cat si pe cele din sistemul privat. In primul rand, activele au o variatie extraordinar de rapida a pretului, iar recuperarea pierderilor se face relativ greu", explica Seitan.


"Foarte multi din cei care intra in somaj aleg sa se pensioneze anticipat sau din cauza de invaliditate, ceea ce creeaza o presiune teribila asupra bugetului. In ultimii ani pensionarile anticipate s-au triplat anual, lucru care are efecte serioase asupra sistemului", spune consilierul primului-ministru.

 

#pensie privata, # pensionare, # venit, # buget, # contributie , #Pensii private