Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

OECD avertizeaza ca exista o tendinta de reducere a pensiilor actualilor cotizanti

OECD avertizeaza ca exista o tendinta de reducere a pensiilor actualilor cotizanti
Exista o tendinta de reducere a pensiilor actualilor cotizanti comparativ cu nivelele castigate de generatiile anterioare, statele trebuie sa-si revizuiasca sistemele de pensii si sa mentina stabilitatea financiara a acestora, a avertizat joi, Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a publicat raportul intitulat "Pensiile la o prima vedere", editia 2007 ce releva indicatorii de comparatie a politicilor pensiilor din tarile membre OCDE, pentru a crea o mai buna idee despre acest sistem de remunerare.

Raportul avertizeaza ca exista o tendinta spre reducerea pensiei cotizantilor din ziua de astazi fata de cei din generatiile trecute, si insista asupra necesitatii de mentinere pe linia de plutire stabilitatea financiara a sistemelor de pensii atat pentru actualii cat si pentru viitorii pensionari. in opinia lui John P. Martin directorul al departamentului pentru angajare, munca si afaceri a OCDE "stabilitatea finaciara a sistemelor de pensii din tarile membre OCDE poate fi considerat un tel care nu a fost atins in totalitate".

5 probleme majore pentru sistemul de pensii

Analistii au identificat cinci probleme care ar trebui rezolvate pentru mentinerea stabilitatii financiare a sistemului de pensii. "Prima ar fi ca anumite tari ar trebui sa-si faca o revizuire completa a sistemelor de pensii publice. Un exemplu este cel al Greciei si Spaniei unde cei care au cotizat si au ajuns la varsta pensionarii ar trebui sa primeasca niste remuneratii substantiale. in realitate nu este asa pentru ca nu sunt suficiente fonduri stranse din cotizatii, astfel ca ei primesc o pensie minima" a mai adaugat John P. Martin.

O a doua problema apartine unor tari precum Austria, Mexic, Italia si Turcia, unde anumite metode noi au fost "injectate" in sistemul de pensii, dar vindecarea lui merge foarte incet.

"A treia problema apare atunci cand se va raspunde comun pentru micsorarea pensiilor lucru ce ar face ca o parte din muncitori sa-si indrepte atentia catre alte fonduri. Daca acest lucru se va intampla, ei risca sa nu-si poata asigura existenta dinaintea pensionarii", spun analistii OECD.

A patra problema este ca multe sisteme de pensionare adiacente celui de stat incurajeaza pensionarea inainte de termen. Acest lucru ar modifica asteptarile sociale ale multor persoane, considera OECD. Recentele experiente ne-au aratat ca unele tari au esuat lamentabil in a aplica regulile de ajustare a pensiilor pentru a creste asteptarile sociale si asta datorita presiunilor politice sau a ciclurilor electorale.

Reforma pensiilor, dificila din punct de vedere politic

Ultima problema pusa de analisti este legata de faptul ca reforma sistemului de pensii ar putea creste riscul ca muncitorii cu venituri minime sa petreaca dupa pensionare o batranete plina de saracie. "Reforma pensiilor poate fi foarte dificila din punct de vedere politic. Experientele tarilor OCDE din ultimii 10-15 ani au aratat ca obstacolele spre reformarea sistemului de pensii pot fi depasite pentru ca mai mult de jumatate din aceste tari au suferit schimbari majore in acest domeniu", precizeaza directorul in raport.

tarile membre OCDE sunt Australia, Austria, Belgia, Canada, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Coreea, Luxemburg, Mexic, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Slovaca, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia, Regatul Unit si Statele Unite ale Americii.

Bloombiz

(Sursa: NewsIn)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 834 ori