Oancea (CSSPP): Vom propune eliminarea plafonului de economisire de 15% la pilonul III

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 16:56
1256 citiri
Oancea (CSSPP): Vom propune eliminarea plafonului de economisire de 15% la pilonul III

Plafonul maxim de 15% privind contributia la fondul de pensii private facultative (pilon III) trebuie eliminat, astfel incat persoanele care sunt aproape de varsta pensionarii sa poata contribui cu mai multi bani pentru a compensa perioada scurta de contributii, a declarat luni presedintele CSSPP, relateaza NewsIn.

Potrivit legii, contributia la un fond de pensii facultative poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un astfel de fond.

"Vom propune eliminarea acelui procent maxim de 15% cu care un angajat poate contribui la un fond de pensii private facultative din venitul sau, astfel incat persoanele care se apropie de varsta pensionarii sa poata veni cu mai multi bani la sistem, compensand astfel persioada mai scurta de contributii si de administrare a banilor", a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

De asemenea, el sustine ca deductibilitatea in sistemul de pensii private facultative trebuie sa creasca la 1.000 euro/angajat, de la 400 euro in prezent, pentru a stimula dezvoltarea acestui sistem. "Sistemul de pensii private facultative a fost afectat de somaj, precum si de renuntarea unor companii de a participa in numele angajatilor proprii", a mai spus Oancea.

Executivul a aprobat majorarea pragului de deductibilitate la pensiile private facultative pana la 400 euro/angajat din 2009, de la 200 euro.

La finalul primelor noua luni ale acestui an, activele fondurilor de pensii private obligatorii (pilon II) au ajuns la circa 3,89 miliarde lei, iar ale fondurilor de pensii private facultative (pilon III) la aproape 300 milioane lei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#oancea, # plafon, # economisire , #Pensii private