Oancea (CSSPP): Contributiile la pilonul II de pensii trebuie sa ajunga la 6% in 4 ani, nu in 8 ani

Joi, 02 Iulie 2009, ora 13:30
1124 citiri
Oancea (CSSPP): Contributiile la pilonul II de pensii trebuie sa ajunga la 6% in 4 ani, nu in 8 ani

Cresterea contributiilor la pilonul II, al fondurilor de pensii private obligatorii, care a fost anulata in 2009, pe fondul crizei, va trebui reluata in ritm mai rapid dupa redresarea economiei, astfel incat sa se ajunga la 6% din venitul salarial brut in 4 ani in loc de 8 ani, spune seful CSSPP, potrivit NewsIn.

"Pentru a face sistemul de pensii o alternativa, in piata financiara, la sistemul bancar sau la piata de capital, cred ca trebuie sa revenim, dupa criza, la discutii de sustinere a cresterii contributiilor, care trebuie sa aiba loc mult mai accelerat. Din 2010, vrem sa ajungem cu nivelul acestora la 6% din venitul salarial brut in patru ani, in loc de opt, cum era programat initial", a spus Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Anul acesta, guvernul a anulat cresterea contributiilor de la 2% la 2,5% din salariul brut. Potrivit planului initial, timp de opt ani, pragul trebuia sa se majoreze cu cate 0,5 puncte procentuale, pana la 6%.

Participarea la pilonul II de pensii este obligatorie pentru salariatii cu varsta de pana la 35 de ani si facultativa pentru cei cu varsta intre 35 si 45 de ani. Oancea a aratat ca pilonul II de pensii din Romania este mult mai putin dezvoltat decat cel al tarilor din regiune.

Astfel, in 2007, activele acestuia reprezentau 0,003% din PIB, iar in 2008 ajunsesera la 0,2% din PIB. In 2007, sistemul avea active care reprezentau 4,8% din PIB in Cehia, 7,7% din PIB in Croatia, 11,1% iin Ungaria si 11,9% in Polonia.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contributii, # pensii private, # oancea, # pilon , #Pensii private