Loteria pensiilor private, in atentia CE

Luni, 14 Ianuarie 2008, ora 11:42
1096 citiri
Loteria pensiilor private, in atentia CE

Administratorii fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II) au pregatit o plangere impotriva Romaniei, pe care o vor transmite Comisiei Europene, intrucat regulile din sistem incep sa fie modificate sub presiunea sindicatelor, care vor sa detina controlul unei felii din aceasta piata, au declarat pentru Business Standard surse din piata de pensii private.

Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) au fost invitati, la sfarsitul saptamanii trecute, de catre ministrul Muncii, Paul Pacuraru, iar intalnirea a avut ca efect schimbarea regulilor cu privire la procesul alocarii aleatorii a angajatilor cu varste de pana in 35 de ani, care nu au aderat la unul dintre fondurile de pensii obligatorii - Pilonul II, pana la finalul campaniei initiale de aderare la acest sistem.

"Decizia a fost adoptata la solicitarile sindicatelor", a declarat pentru Business Standard vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu. Potrivit acestuia, dupa finalizarea campaniei initiale de aderare la Pilonul II, nehotaratii cu varste de pana in 35 de ani vor fi impartiti, in mod egal, intre cele 18 companii de administrare, desi, initial, se prevedea ca alocarea aleatorie sa fie realizata in functie de cotele de piata obtinute de administratori in perioada 17 septembrie 2007-17 ianuarie 2008.

"O decizie in acest sens nu a fost inca adoptata, dar discutam despre modul in care se proceda la alocarea aleatorie. In plus, cred ca vor fi destul de putine persoane care vor intra in acest proces, respectiv in jur de 300.000 de angajati. Nu cred ca este momentul oportun sa vorbim despre modificari de legislatie", a declarat presedintele CSSPP, Mircea Oancea. Recent, sase organizatii ale societatii civile, dintre care doua confederatii sindicale - Cartel Alfa si Blocul National Sindical -, au solicitat autoritatilor si principalelor partide politice modificarea legii privind pensiile private obligatorii. Prin scrisoarea deschisa a celor sase se propune introducerea in lege a unui randament minim anual garantat al contributiilor platite la fondurile de pensii din Pilonul II. Acesta ar trebui sa fie, in opinia acestor organizatii, egal cu rata anuala a inflatiei.


Presiunea sindicatelor ar putea avea ca efect schimbarea esentiala a sistemului de pensii private implementat in Romania, intrucat presedintii Comisiilor de Buget-Finante din Parlament considera indreptatita aceasta solicitare. In plus, anul 2008 este unul electoral, iar masurile populiste pot aduce cresteri de "cota de piata" pentru jucatorii din scena politica. Deja, marii administratori au transmis informari catre grupurile-mama, cu privire la situatia incerta a investitiilor de sute de milioane de euro, realizate pe piata pensiilor private din Romania.

Sistemul de pensii private implementat in Romania este unul de contributii definite. Modelul beneficiilor definite, cel care garanteaza obtinerea unui randament minim anual, este specific sistemului de pensii ocupationale, existent in tari precum Franta, reprezentata pe Pilonul II din Romania de compania AG2R, in parteneriat cu Confederatia Sindicala Cartel Alfa, unul dintre semnatarii scrisorii deschise.

<a href=http://www.standard.ro/articol_25376/loteria_pensiilor_private__in_atentia_ce.html/ target=_blank>Business Standard</a>