Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Interviu cu Shah Rouf, CEO Aviva Asigurari de Viata: Pensii private pe intelesul tuturor

Interviu cu Shah Rouf, CEO Aviva Asigurari de Viata: Pensii private pe intelesul tuturor
Shah Rouf a acordat un interviu pentru Bloombiz.ro in care vorbeste despre pensii private obligatorii, facultative dar si despre viitorul celor de stat, despre estimarile companiei vizavi de portofoliul de clienti pe pilonul II si III, agentii de marketing care vor vinde produsele companiei dar si despre sumele investite in societatea de pensii private. Seful "pensiilor private" de la Aviva a intrat in asigurari in 1993 debutand pe pozitia de Graduate Management Trainee in asigurari generale. Din 2006 ocupa pozitia de CEO al Aviva Asigurari de Viata.

Ce este Pilonul II? Dar III? Care sunt diferentele intre ele?

Reforma pensiilor, bazata pe sistemul multipilon, reglementeaza trei componente.

Pensia de stat este cunoscuta ca pensia din Pilonul I. Trebuie sa stiti ca pensia de stat are o valoare medie de numai 290 RON pe luna. Conform statisticilor, un salariat roman contribuie lunar la sistemul de asigurari sociale pentru 1,24 pensionari.

Incepand cu anul 2008, romanii vor putea redirectiona o parte din contributiile la asigurari sociale in propriul cont de pensii private. Acest tip de produs este cunoscut si sub numele de pensie din Pilonul II, produsul de pensie privata obligatorie. Acest tip de pensie va permite redirectionarea din contributiile de asigurari sociale a 2% din salariul brut intr-un fond de pensie privata. Ulterior acest procent va creste cu 0.5% pe an pana la 6% in 2015.

Angajatul nu plateste nimic in plus pentru a avea pe viitor o pensie mai mare decat ar putea statul sa isi permite sa ii dea. Tot ceea ce trebuie sa faca este sa aleaga fondul de pensii private la care va contribui angajatorul.

In plus fata de pensia de stat si pensia privata obligatorie, exista un produs de pensie facultaShah_lav.jpgtiva pentru care se beneficiaza de deduceri de impozite, care este cunoscut sub numele de pensii facultative din Pilonul III.

Acesta a intrat deja in vigoare de la 1 mai si va fi finantat din contributiile suplimentare, fiind deschis, complementar primilor doi piloni, persoanelor de pana la 52,5 ani. O persoana poate contribui la acest sistem cu cel mult 15% din venitul brut si poate beneficia de pensie cand implineste 60 de ani.

Ce se va intampla cu vechiul sistem de pensii de stat?

Vechiul sistem de stat- adica Pilonul I- va fi inca functional doar ca procentul redirectionat catre stat va fi mai mic.

Banii se duc intr-un fond unde fiecare va avea un cont personal. Cine va face plata lunara? Va trebui ca angajatul respectiv sa vina de fiecare data in fiecare luna si sa depuna cotizatia la Aviva?

Plata este facuta de catre angajator atat in cazul pensiei private cat si in cazul celei facultative.

Daca vorbim de cei care nu sunt salariati, au profesii liberale sau sunt in agricultura, ei isi vor plati singuri contributiile in cont?

Daca vorbim despre cei care au profesii liberale ei vor face plata singuri pe baza unei notificari primite de la Aviva in conturile personale.

La cat estimati valoarea contributiilor gestionate de Aviva la sfarsitul acestui an?

Pentru pilonul III Aviva estimeaza un numar de clienti de 600 000 de persoane in primii ani iar pentru pilonul II ne asteptam ca peste 1 000 000 de clienti sa opteze pentru un fond de pensii Aviva.

contract.jpgCe cota de piata va propuneti pentru acest an?

Pentru primul an - pilonul III tintim 30% din piata iar pentru pilonul II 20%.

Cati agenti vor vinde produsele companiei dvs?

In acest moment numarul agentilor de marketing a depasit 30 000.

Cat ati investit in societate de pensii private?

Aviva a investit in societatea de pensii 100 mil de Euro.

Planul de actiune prevede si posibilitatea ca societatea sa inregistreze pierderi in primii 3-5 ani?

Pensiile private constituie un business pe termen lung; in primii 5 ani societatile care opereaza pe piata nu vor inregistra nici un fel de profit. Abia dupa 5-8 ani acestea vor incepe sa inregistreze profit.

Care sunt conditiile pentru a deveni agent al Aviva? Cine poate vinde pensii private?

De obicei in procesul de recrutare si selectie ne bazam pe profilul de competente al candidatului. Ca durata, acest proces poate sa dureze intre o saptamana si o luna, depinzand printre altele si de disponibilitatea candidatului. Din punct de vedere al complexitatii, procesul de recrutare si selectie al agentilor trece prin aceleasi faze ca si cel de recrutare pentru consilierii financiari- interviul initial, testele de aptitudini, testele de cunostinte, evaluarea expertizei etc.

Odata incheiat procesul de recrutare viitorii agenti de marketing vor incepe un prim curs de instruire organizat de catre departamentul de marketing intern pe baza unei tematici avizate de catre CSSPP. In cadrul acestui curs li se vor oferi informatii despre cadrul legislativ, reforma sistemului de pensii, produsele de pensii. Cursul va fi finalizataviva.jpg cu teste si examene in urma carora cursantii vor primi licentiere si acreditare ca si agenti de marketing. Ulterior vor urma o serie de alte cursuri pentru dezvoltarea abilitatilor de vanzare si pentru cresterea si dezvoltarea competentelor.

Bloombiz


Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1430 ori