Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Institutiile care vor sa intre pe pilonul III au nevoie de un capital minim de 1,5 milioane euro

Institutiile care vor sa intre pe pilonul III au nevoie de un capital minim de 1,5 milioane euro
Societatile de administrare a investitiilor si cele de asigurari care vor sa activeze pe piata pensiilor private facultative (pilon III) trebuie sa aiba un capital social de cel putin 1,5 milioane de euro, potrivit unui proiect de norma aflat in dezbatere publica pe pagina de internet a CSSPP.

Proiectul de norma al arbitrului pensiilor private reglementeaza procedura si conditiile in care societatile de investitii sau de asigurare trebuie sa-si constituie capitalulul social necesar autorizarii ca administrator pe pilonul III.

Acestea trebuie sa aiba un capital social minim alocat acestei activitati de echivalentul in lei a 1,5 milioane euro, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei de la data modificarii actelor constitutive. Odata cu transferul capitalului social alocat activitatii de administrare a fondurilor pe pilonul III, societatile vor transfera sumele corespunzatoare in conturi bancare.

Alocarea capitalului social necesar desfasurarii activitatii pe pilonul III din capitalul social al societatilor de administrare a investitiilor si cele al asigurarilor se va face numai cu autorizarea prealabila a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, respectiv a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Astfel, in vederea autorizarii ca administrator pe pilonul III, societatea de administrare a investitiilor va prezenta comisiei autorizarea prealabila a CNVM si dovada alocarii in evidentele contabile a capitalului. In vederea autorizarii ca administrator de fonduri de pensii facultative, societatea de asigurare va prezenta arbitrului pensiilor private aprobarea prealabila a CSA si dovada alocarii in evidentele contabile a capitalului minim necesar, potrivit normei.

Societatile de administrare a investitiilor si societatile de asigurare vor reflecta in contabilitate separat operatiunile legate de activitatea de administrare de fonduri de pensii facultative, iar nerespectarea prevederilor legale va duce la respingerea cererii de autorizare ca administrator al fondurilor de pensii facultative, se mai arata in proiectul mentionat.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 949 ori