Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ING si Allianz ar trebui scoase de la loteria pensiilor private obligatorii, sustine Aviva

ING si Allianz ar trebui scoase de la loteria pensiilor private obligatorii, sustine Aviva
Administratorii cu mai mult de 20% din piata pensiilor private obligatorii nu trebuie sa participe la distribuirea aleatorie a romanior nehotarati pentru a evita monopolizarea pietei de catre primii doi jucatori, care au deja peste o treime din piata, a anuntat Aviva intr-o scrisoare deschisa.

"Piata pensiilor private din Romania este hiperconcentrata, deoarece romanii au fost asaltati de cele 18 fonduri de pensii obligatorii fara sa cunoasca bine sistemul, astfel ei s-au orientat catre companiile cele mai cunoscute", a precizat, miercuri, pentru NewsIn directorul de vanzari al Aviva Fond de Pensii, Marius Mocanu.

El considera ca arbitrul pensiilor private ar trebui sa ia o masura concreta in acest sens dupa data de 25 ianuarie cand are loc validarea oficiala a participantilor.

Primii doi administratori au cote de piata de peste o treime, respectiv un sfert din totalul pietei. Aceste companii au reusit sa isi transfere pozitia dominanta de pe piata asigurarilor generale si a asigurarilor de viata pe noua piata a pensiilor private, se arata intr-o scrisoarea deschisa trimisa de compania Aviva catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de ?anse (MMFES) si catre membrii Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Aviva crede ca este in interesul public ca pe piata pensiilor private din Romania sa activeze mai multi participanti importanti si nu doar doi. "De aceea propunem ca orice companie cu o cota de piata de peste 20% sa nu participe la loteria initiala sau la oricare alta loterie ulterioara. Participantii la loterie ar urma sa fie alocati celorlalti 16 administratori, intarind astfel competitia pentru primele doua locuri", se arata in scrisoare.

Legea 411/2004 prevede ca aceste persoane sa fie orientate catre fondurile existente in baza cotei de piata obtinute in urma numarului de adeziuni primite.

Aviva propune asadar ca spiritul legii 411 / 2004 sa fie pastrat printr-o distribuire bazata pe cota de piata, dar considera ca metoda ar trebui modificata "pentru a reduce ingrijorarile cu privire la concentrarea pietei prin excluderea oricarui jucator cu o cota de piata mai mare de 20%".

Arbitrul pensiilor private vrea sa inainteze Guvernului un proiect de modificare a legii pensiilor private obligatorii

Vicepresedintele CSSPP, Ion Giurescu, declarase recent pentru NewsIn ca arbitrul pensiilor private vrea sa modifice legea pensiilor private privind distribuirea aleatorie a romanilor printr-o ordonanta de urgenta, pentru ca acestia sa fie distribuiti catre fondurile cu o cota de piata sub 20%.

"Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a decis sa inainteze Executivului un proiect de modificare a legii pensiilor obligatorii prin care este descrisa posibilitatea prin care romanii care nu si-au ales un fond pana pe 17 ianuarie sa fie distribuiti catre fondurile de pensii obligatorii, mai putin catre cele care detin o cota de piata de peste 20%", potrivit unor surse din piata.

Dupa primele sapte raportari, ING Fond de Pensii isi pastrase pozitia de lider, cu 958.977 de aderenti (32,97% cota de piata), locul al doilea in clasamentul fondurilor de pensii obligatorii fiind ocupat de Allianz-?iriac Fond de Pensii, cu 749.657 participanti atrasi si o cota de piata de 25,78%, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii (CNPAS).

Vicepresedintele CSSPP considera ca la loterie vor intra aproximativ 450.000 de romani pana in 35 de ani, care nu au aderat din proprie initiativa la un fond de pensii pe pilonul II sau care au semnat mai multe acte individuale de aderare.

Repartizarea aleatorie este definita in norma 31/2007 privind aderarea initiala si evidenta participantilor la fondurile de pensii private obligatorii. Procedura de aderare initiala la fondurile de pensii de pe pilonul II a inceput pe 17 septembrie 2007 si urmeaza sa se incheie pe 17 ianuarie 2008. Repartizarea va fi facuta de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), sistemul informatic fiind cel care va alege in locul lor.

Numarul de participanti care vor intra in sistemul pensiilor private obligatorii este estimat de jucatorii din piata la circa 3,4 milioane de persoane "eligibile".

In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.

In noiembrie, salariul mediu brut era de 1.522 lei (circa 440 euro), suma la care contributia lunara de 2% ar insemna circa 8,80 euro. Doar la acest nivel al salariului mediu, piata romaneasca a pensiilor private obligatorii ar acumula contributii de circa 360 milioane euro anual.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 849 ori