Grabiti-va sa va faceti pensia!

Vineri, 11 Ianuarie 2008, ora 09:19
1130 citiri
Grabiti-va sa va faceti pensia!

Cei care nu opteaza vor fi distribuiti de un computer. Ultima zi in care poate fi semnat actul de adeziune este 17 ianuarie.

Angajatii care nu au implinit inca varsta de 35 de ani pana la data de 1 ianuarie a.c. trebuie sa opteze pentru unul din cele 18 fonduri de pensii autorizate pe Pilonul II pana pe 17 ianuarie a.c., inclusiv in aceasta zi. In plus, cei care nu au implinit pana la inceputul acestui an varsta 45 de ani pot opta pentru unul dintre fondurile de pensii.

Pana la finele acestui an, aproximativ 3,2 milioane de romani si-au ales fondul de pensii autorizat pe Pilonul II care urmeaza sa le administreze contributiile. Numarul total al romanilor care pot adera la unul dintre fondurile de pensii autorizate pe Pilonul II a fost estimat intre 3,5 milioane si 4 milioane de persoane.

Cei care nu au optat inca pentru un fond de pensii se grabesc sa o faca. Angajatii cu varste de pana la 35 de ani care nu vor opta pentru un fond de pensii vor fi repartizati aleatoriu de catre un sistem informatic. Fondurile autorizate vor primi astfel de clienti in functie de cota de piata pe care au castigat-o in cele patru luni de campanie de aderare.

Numarul celor care vor fi distribuiti aleatoriu va fi de circa 5% din total, ne-a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea. El estimeaza ca, dupa distribuirea aleatorie a celor care nu si-au exprimat optiunea, numarul participantilor la fondurile de pe Pilonul II va ajunge la circa 3,5 milioane de persoane.

ING: partea leului

ING Fond de Pensii a adunat peste un milion de adeziuni pana la finele acestui an. Dupa ce a atins cifra de un milion de clienti, care reprezenta si tinta pe care si-o propusese, administratorul si-a asumat un obiectiv si mai ambitios: 1,3 milioane de clienti. Numarul final de clienti s-a putea sa depaseasca usor aceasta cifra daca luam in calcul si numarul de clienti care vor reveni fondului dupa repartizarea aleatorie, ne-a declarat directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.

Pe urmatoarele locuri in clasament se situeaza fondurile administrate de Allianz-Tiriac si de Generali. Primele trei fonduri detineau impreuna peste 68% din piata, in timp ce primele doua fonduri detineau aproape 59% din piata.

Fonduri cu cativa participanti

Daca primele doua fonduri detin mai mult de jumatate din piata, altele nu au reusit sa adune nici macar 1.000 de participanti pana la finele anului trecut. Este cazul fondurilor administrate de AG2R, Zepter si Marfin. Alte sase fonduri de pensii au mai putin de 50.000 de clienti.

Acestea au la dispozitie trei ani de zile pentru a ajunge la cifra mentionata. Legislatia care reglementeaza functionarea fondurilor de pensii administrate privat prevede ca fondurile care in trei ani de la data la care incep sa functioneze nu reusesc sa aiba cel putin 50.000 de participanti isi vor pierde autorizatia de functionare.

Potrivit estimarilor mai multor oficiali ai administratorilor de fonduri de pensii, pentru ca un astfel de fond sa poata rezista pe piata ar trebui sa aiba cel putin 100.000 de clienti. Pe alte piete, precum cea poloneza, fuziunile si achizitiile pe piata pensiilor private au aparut la mai putin de doi ani de la inceperea functionarii sistemului.

Evenimentul Zilei

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.