Fondurile stranse de pe pilonul II vor ajunge la 0,17% din PIB in 2008

Luni, 17 Septembrie 2007, ora 12:43
1015 citiri

Contributiile salariatilor care vor participa la fondurile de pensii private obligatorii vor ajunge, in 2008, la 710 milioane de lei, reprezentand 0,17% din produsul intern brut al Romaniei, a spus luni presedintele Comisiei pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor, Gheorghe Barbu.

Dupa primul an de colectare, a spus Barbu, numarul persoanelor inscrise la un fond de pensii privat obligatoriu (pilonul II) va ajunge la 2,67 milioane.

"Fondurile de pensii le vor da celor care se asigura elementul proprietate", a precizat Barbu, facand referire la beneficiile oferite participantiilor la pilonul II.

Cele doua procente din contributia de pensii, primele virate catre fondurile private

Ministerul Economiei si Finantelor a hatarat ca primele livrate catre fondurile private sa fie cele 2 procente din contributia de pensii a asiguratului, pentru a asigura indestularea fondurilor, chiar daca angajatorul nu plateste intregral sumele datorate bugetului de asigurari.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat luni ca aceasta masura este menita "sa le dea incredere celor care adera la fonduri private de pensii". Vosganian a reamintit ca, din 2008, Guvernul va reduce contributiile de asigurari sociale, dar nu a precizat cu cat.

De asemenea, Vosganian a spus ca introducerea fondurilor private de pensii este, alaturi de creditul ipotecar, unul dintre procesele care dau credibilitate economiei. Acesta a precizat ca prin transferul administrarii unei parti din fondurile de pensii catre privat are loc si o emancipare a mentalitatilor.

Vosganian a estimat ca peste 15 ani, cand pensiile private vor intra in plata, capitalizarea fondurilor va fi de aproximativ 20 de miliarde de euro, iar la acel moment pensia va ajunge sa reprezinte 80 la suta din salariu, in conditiile in care de la 1 ianuarie aceasta va fi 55 la din castigul salarial mediu net.

Oancea: Fondul de garantare a pensiilor private va functiona la fel ca cel al bancilor

Fondul de garantare a contributiilor la sistemul pensiilor private obligatorii, care va fi constituit in viitor, va functiona la fel ca si cel care garanteaza pana la un anumit plafon depunerile populatiei in banci, a spus, tot luni, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea.

"Practic, acest fond garanteaza contributiile participantilor in cazul in care are loc un eveniment nefericit", a declarat Oancea.

CSSPP a lansat in dezbatere publice norma privind constituirea, organizarea si functionarea Fondului de garantare din sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II) la inceputul lunii august. In iunie, presedintele CSSPP declarase ca Fondul de garantare a pensiilor private va plasa banii instrumente cu lichiditate mare si risc scazut, insa pana la acea data nu se luase inca o decizie in ce priveste forma de organizare a acestuia. El mentionase totusi ca Legea 204 "ne trimte mai degraba spre constituirea ca o societate pe actiuni".

Pentru depunerile populatiei in banci, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB) garanteaza depozitele pana la un plafon de 20.000 euro.

Mircea Oancea a precizat ca institutia pe care o conduce "a facut peste 20 de reglementari, care au dat posibilitatea sa autorizam pe criterii de siguranta companiile care urmeaza sa gestioneze fondul de pensii private obligatorii".

Oancea: Viitorii participanti sa nu se grabeasca in alegerea fondurilor

El a mentionat ca institutia pe care o conduce are un rol important in procesul de aderare a angajatilor la un fond de pensii de pe pilonul II, mai ales prin sanctiunile pe care le-a introdus in legislatie.

"Comisia are rolul de supraveghere si control, care garanteaza siguranta contributiilor", a adaugat Oancea. El a recomandat viitorilor participanti sa nu se grabeasca in alegerea fondului de pensii obligatoriu si a mentionat ca va urma o perioada in care fiecare participant va beneficia de mai multe informatii, astfel incat sa faca cea mai buna alegere.

In acest sens, presedintele CSSPP a mentionat ca exista 14 fonduri de pensii autorizate pe pilonul II, urmand sa li se alature alte 3-4 fonduri saptamana viitoare. Totodata, Oancea a mai spus ca sistemul de pensii private are peste 100.000 de agenti, ceea ce insemna cam un agent la 20 de participanti.

El le-a mai recomandat viitorilor participanti sa nu semneze mai multe acte de aderare, deoarece se pot trezi inscrisi la un alt fond, la care nu aderasera initial.

Presedintele CSSPP a mentionat ca toti participantii pot analiza fondurile in functie de randamente si servicii, iar in cazul in care sunt nemultumiti de rezultatele obtinute de acestea, se pot muta la un alt fond.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.