Fondurile de pensii din Romania nu au expunere directa pe Grecia

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 15:51
1241 citiri
Fondurile de pensii din Romania nu au expunere directa pe Grecia
Mircea Oancea (CSSPP) / Sursa: foruminvest.ro

Presedintele CSSPP, Mircea Oancea, a declarat, luni, ca fondurile de pensii din Romania nu au expunere directa pe Grecia, in titluri de stat sau in obligatiuni corporative, ci expunere indirecta prin depozite bancare in bancile cu capital grecesc.

"In ceea ce priveste situatia Greciei, fondurile de pensii din Romania nu au practic nicio expunere directa pe Grecia in titluri de stat sau obligatiuni corporative, ci au o expunere indirecta prin depozitele bancare in bancile din Romania cu capital grecesc, dar care sunt bine supravegheate de Banca Nationala a Romaniei si sunt bine capitalizate", a mentionat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

Depozitele bancare reprezinta 9,39% din total active, iar din aceasta pondere, 2% reprezinta depozite in banci cu capital elen din Romania.

In septembrie 2011, aproximativ 88,70% din activele fondurilor de pensii administrate privat erau plasate in tara, iar restul de 11,30% erau investitii externe, din care investitii UE - 11,27%, iar investitii in state terte - 0,03%.

"In cazul in care investitiile sunt pe termen lung, aceste investitii sau valoarea portofoliilor pot suferi pe termen scurt ajustari ale valorii de detinere, dar pe termen lung aceste lucruri se corecteaza prin diversificare", a mai spus Oancea.

In ceea ce priveste prilonul II, din punct de vedere valoric, fata de finalul lunii septembrie 2010, doar obligatiunile organismelor straine neguvernamentale si obligatiunile corporative au inregistrat scaderi cuprinse intre 8,08% si 9,89%, restul claselor de active au inregistrat cresteri de pana la 136,23% (titluri de participare - OPCVM).

In trimestrul al treilea din 2011, fondurile de pensii au investit pentru prima oara in marfuri, prin achizitia de aur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri pensii Romania expunere Grecia, #fonduri pensii Romania , #Pensii private