Fondurile de pensii cu cota de piata de peste 20% pot fi excluse de la loteria aderarii continue

Joi, 21 Februarie 2008, ora 15:38
946 citiri
Fondurile de pensii cu cota de piata de peste 20% pot fi excluse de la loteria aderarii continue

Arbitrul pensiilor a supus dezbaterii publice proiectul de norma privind aderarea continua, care prevede excluderea de la repartizarea aleatorie a fondurilor de pensii obligatorii (Pilon II) care controleaza peste o cincime din piata si au active nete de peste 20% din totalul activelor din piata. Norma privind aderarea continua a aderentilor se refera la modalitatea de aderare a participantilor la fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II), dupa incheierea campaniei initiale de aderare. Noul proiect de norma care completeaza Norma 18 a fost aprobat, miercuri, de catre arbitrul pensiilor private si se gaseste pe pagina de internet a Comisiei.


Potrivit proiectului de norma, sunt excluse de la repartizare aleatorie fondurile care, la data derularii procesului

de validare aleatorie, indeplinesc cumulat urmatoarele conditiile - detin o cota de piata de peste 20% din totalul numarului de participanti existenti la toate fondurile de pensii obligatorii si au active nete care depasesc 20% din activele nete detinute de catre toate fondurile de pensii de pe pilonul II.


Repartizarea aleatorie va functiona si dupa incheierea campaniei de aderare initiala "pentru ca intotdeauna vor exista nehotarati, care daca nu si-au exprimat in patru luni optiunea vor fi distribuiti aleatoriu", a declara, miercuri, directorul general adjunct al CSSPP, Dan Pescaru, la The Money Channel.


Pescaru a explicat ca norma privind aderarea continua detaliaza procedura tehnica - si anume ceea ce trebuie sa faca administratorul, cand trebuie sa depuna informatiile cu participantii, modul in care Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) preia aceste date, ce rapoarte se intocmesc, cand se informeaza administratorii asupra rezultatului validarilor.


Guvernul a respins propunerea de modificare a legii pensiilor private obligatorii, formulata de sindicare, privind distribuirea aleatorie a nehotaratilor in mod egal intre cele 18 fonduri si nu proportional cu cota de piata atrasa. Legislatia in vigoare prevede redistribuirea proportionala cu cota de piata deja atrasa.


Repartizarea va fi facuta de CNPAS, sistemul informatic fiind cel care va alege in locul persoanelor care nu s-au inscris la un fond de pensii de pe pilonul II.