Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Executivul ar putea elimina nivelul de contributie la sistemul de pensii facultative

Executivul ar putea elimina nivelul de contributie la sistemul de pensii facultative
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) are in vedere eliminarea nivelului de maxim 15 la suta din salariul brut, impus ca si contributie la sistemul de pensii facultative (Pilonul III), a aratat joi, intr-o conferinta de presa, presedintele CSSPP, Mircea Oancea.

'Dorim ca, in viitorul apropiat, sa propunem eliminarea acestei limite, de 15 la suta din venitul brut', a spus Oancea.

Legislatia in vigoare prevede ca un angajat nu poate contribui la o pensie facultativa cu mai mult de 15 la suta din venitul brut.

Conform legii, pot contribui la pensiile facultative salariatii de pana la 52,5 ani, iar contributiile sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an, atat pentru angajat (din impozitul pe venit), cat si pentru angajator (din impozitul pe profit).

In opinia lui Oancea, companiile vor fi reticente, intr-o prima faza, sa contribuie la pensiile facultative ale angajatilor, iar intr-o prima etapa numai 10-15 la suta dintre angajatori vor recurge la acest stimulent pentru angajati, urmand ca in maxim doi ani procentajul sa creasca la 50-60 la suta.

Pana in prezent, Comisia a autorizat un numar de patru administratori de fonduri de pensii facultative (ING, AVIVA, BCR si Allianz Tiriac). Potrivit presedintelui CSSPP, alti patru administratori de fonduri pe Pilonul III sunt in curs de autorizare. Numarul fondurilor de pensii facultative care se afla in proces de autorizare este de sase.

Contributiile la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au inceput in luna mai a acestuia an, iar pana in prezent au fost avizati un numar de 6.498 agenti de marketing. Potrivit estimarilor conducerii Comisiei, in 2007 contributiile pentru pensiile facultative vor insuma 40-50 milioane euro.

Sistemul pensiilor facultative reprezinta asa-numitul pilon III de pensii, finantat din contributiile suplimentare si optionale ale celor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.

Conform unor calcule ale operatorilor din piata, o contributie lunara de 20 de euro pe o perioada de 25 de ani in acest sistem va aduce o pensie de 140 de euro, in plata timp de 15 ani, in cazul fondurilor de pensii facultative. Estimarile au vizat un randament mediu anual de sapte la suta, in euro.

Astfel, contributia totala la sfarsitul perioadei de 25 de ani de cotizare va insuma 6.000 de euro, iar cu fructificarea capitalului prin investitii va ajunge la 25.000 de euro, ceea ce va conduce la o pensie lunara de 140 de euro, in plata timp de 15 ani.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 796 ori