CSSPP vrea neincluderea in calcularea contributiilor sociale a sumelor virate pensiilor facultative

Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 13:02
1208 citiri
CSSPP vrea neincluderea in calcularea contributiilor sociale a sumelor virate pensiilor facultative

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a inaintat Ministerului Muncii o propunere de amendament la proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice, care vizeaza neincluderea in baza de calcul pentru contributiile sociale a sumelor virate la fondurile de pensii facultative.

"Din practica aplicarii prevederilor legale in vigoare, in materia fiscala a contributiilor in sistemul pensiilor facultative (Pilonul III), s-a observat o interpretare si aplicare diferita a acestora, de catre agentii economici.

Propunerea Comisiei de completare a articolul 35, alineatul 1 din proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice face parte din seria eforturilor intreprinse de institutie pentru clarificarea regimului de deductibilitate totala a contributiilor in sistemul de pensii facultative", se arata intr-un comunicat al Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, informeaza Mediafax.

Demersul CSSPP urmareste evitarea oricaror neintelegeri la nivelul angajatorilor, se mai arata in comunicat.

Potrivit legislatiei, contributiile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia. Reamintim ca, incepand cu anul 2009, se aplica un prag de deductibilitate pentru pensiile private facultative de 400 de euro pe an, pentru angajat, si 400 de euro pe an pentru angajator.

Prin misiunea si atributiile sale, CSSPP pune in aplicare prevederile legilor aflate in vigoare, deciziile factorilor politici si strategia guvernului in domeniu reformarii sistemului de pensii din Romania.

"Astfel, Comisia efectueaza toate demersurile necesare catre institutiile de resort, in vederea modificarii legislatiei fiscale primare pentru clarificarea regimului deductibilitatii contributiei aferente pensiei facultative", se mai spune in comunicat.

Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), activele nete ale celor 13 fonduri de profil totalizeaza 204,04 milioane de lei, avansul fata de decembrie 2008 fiind de 142,1%.

Primele contributii la fondurile de pensii facultative au fost virate in luna mai 2007.

Pe Pilonul III contribuie 187.172 persoane, cu peste 24% mai mult fata de decembrie 2008.

#cssspp, #contributii, #sociale, #pensii, #facultative , #Pensii private