Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Contributiile la pilonul II pe ianuarie au urcat la 2,5%

Contributiile la pilonul II pe ianuarie au urcat la 2,5%

Conturile fondurilor de pensii administrate privat vor fi alimentate vineri cu contributii reprezentand 2,5% din veniturile brute realizate de participantii la Pilonul II, iar viramentele efectuate de acestea pentru ianuarie insumeaza 135,28 mil. lei (33,16 mil. euro), a anuntat arbitrul pensiilor intr-un comunicat preluat de NewsIn.

"Astfel, toti angajatii care detin calitatea de participant la sistemul de pensii administrate privat si pentru care se vireaza contributii de asigurari sociale vor beneficia de contributii la pensia privata, majorate cu 0,5 puncte procentuale, evidentiate in conturile individuale, proprietate personala, din cadrul fiecarui fond de pensii in parte.

Aceste viramente corespund veniturilor realizate in luna de referinta ianuarie 2010", precizeaza Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).


Institutia precizeaza ca este necesara continuarea reformei prin cresterea contributiilor an de an, conform prevederilor legale in vigoare, astfel incat, in 2016, sa se ajunga la o cota de contributie de 6%, alocata fondurilor de pensii administrate privat, pentru asigurarea sustenabilitatii schemele publice de pensii si pentru combaterea fenomenului tot mai accentuat de imbatranire a populatiei.


Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 2,73 miliarde lei (663,6 milioane euro) la sfarsitul lui februarie, in crestere cu 7,5% fata de luna anterioara, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).


Cele 10 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la sfarsitul lui februarie, 4.971.803 de participanti la pilonul II inscrisi la Casa Nationala de Pensii (CNPAS), cu 35.281 mai multi decat in luna anterioara.


Guvernul a inghetat pentru anul trecut la 2% contributia la pensiile private obligatorii, intarziind schema de majorare treptata a contributiilor inca din al doilea an de la lansarea sistemului.


Pentru 2010, statul a decis in cele din urma sa majoreze contributia la pilonul II la 2,5%, nivelul prevazut initial pentru acest an.


In programul initial pe care se bazau investitorii la lansarea pilonului II de pensii in Romania, nivelul cotributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, incepand din 2009, pana ce va ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 977 ori
Citeste mai multe desprecontributii pilon venituri