Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Capitalurile fondurilor de pensii obligatorii vor ajunge la 75 miliarde de lei in 2020

Capitalurile fondurilor de pensii obligatorii vor ajunge la 75 miliarde de lei in 2020
Valoarea capitalizarii fondurilor de pensii obligatorii (pilonul II) va atinge 75 miliarde lei in 2020, pe fondul unui randament mediu de 8% pe an, a declarat marti presedintele Comisiei de munca a Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu.

"Suma de 75 miliarde lei a fost estimata in contextul unui randament mediu de 8% pe an, in conditiile in care 75% din active sunt investite in instrumente sigure cum sunt obligatiunile si titlurile de trezorerie, 15% merg pe piata de capital, iar restul in depozite", a mentionat Barbu.

El a adaugat ca in 2008 valoarea contributiilor in sistemul pensiilor private obligatorii va ajunge la 710 milioane lei de la cei 2.670 milioane de participanti, urmand ca in 2012 numarul acestora sa ajunga la 3,5 milioane de contribuabili.

"In primii cinci ani, valoarea contributiilor la fondurile de pensii obligatorii va fi de 7,9 miliarde lei, respectiv 2,27 miliarde euro", a mai spus Barbu. Totodata, el a precizat ca banii acumulati de fondurile private obligatorii vor reprezenta un stimulent pentru economia romaneasca, intrucat primele plati se fac abia dupa 20 de ani.

Gheorghe Barbu considera ca acest sistem de pensii obligatorii va determina angajatii sa fie mai atenti atunci cand aleg sa lucreze fara forme legale, deoarece vor pierde atat asigurarea din sistemul public de pensii cat si pe cea din sistemul privat. In opinia lui, sistemul de pensii private facultative (pilonul III) va reprezenta un instrument de fidelizare a angajatilor de catre companii, iar o contributie la pilonul II si III va aduce participantului 80% din venitul lunar pe care il obtinea in perioada in care era activ.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 717 ori