Unele banci din Romania ofera chiar si dobanzi de 30% pe an fondurilor de pensii private care isi plaseaza banii in depozite, pentru a-si acoperi nevoia de lichiditate, iar pentru plasamente de peste 30 zile, dobanzile sunt de circa 15-16% pe an, au spus pentru NewsIn surse din piata.
"De obicei, dobanzile foarte mari se obtin pentru depozite la saptamana sau la doua saptamani. Nicio banca nu ofera astfel de dobanzi pentru depozite de peste o luna", a mentionat sursa citata, care a adaugat ca aceasta tendinta s-a remarcat pe piata bancara incepand cu octombrie-noiembrie 2008.
In octombrie 2008, problemele de lichiditate ale unor banci si speculatiile au impins dobanzile din piata interbancara peste 50% pe an.
Fondurile de pensii sunt atractive pentru banci pentru ca pot plasa sume mari, ceea ce le pune in postura de a negocia dobanzile. La finalul anului trecut, fondurile de pensii private obligatorii aveau active nete de 831,9 milioane lei (208,7 milioane euro), iar fondurile de pensii private facultative - de 84,3 milioane lei (21,2 milioane euro).
"Bancile grecesti sunt mai agresive, dar nu este o regula. Depinde de nevoia de lichiditate a unei banci, intr-o anumita zi. Noi suntem prezenti in piata in fiecare zi si plasam in functie de cea mai buna oferta", a mentionat un administrator din piata.
Acesta a mentionat ca institutiile bancare care ofera cele mai atractive dobanzi au nevoie de bani pentru a-si acoperi nevoile de lichiditate, dar si de finantari pentru credite.
Un administrator a explicat ca, de regula, dimineata intreaba circa 15 banci despre dobanzile pe care le ofera, la pranz reduce lista la circa 3-4 institutii bancare, urmand ca apoi sa aleaga cea mai buna oferta din piata.
Unele fonduri isi plaseaza banii in depozite pana la urmatoarea licitatie de titluri de stat, iar altele au depozite cu maturitate de peste o luna. Pentru acestea din urma, se pot obtine dobanzi de 15-16%, insa nu mai mult, sustin jucatori din piata.
Un fond de pensii poate plasa o parte din bani la o dobanda de 30% pe an, spre exemplu, iar o alta parte la dobanzi de 15-16%, intrucat, potrivit legii, un fond poate plasa in depozite cel mult 5% din active intr-o singura institutie bancara.
Potrivit legislatiei, un fond de pensii private poate sa investeasca cel mult 50% din active in actiuni cotate la burse din Romania sau din alte state europene, maximum 70% in titluri de stat, 20% in instrumente ale pietei monetare si cel mult 30% in obligatiuni corporatiste.
Conform unor norme de modificare temporara a limitei maxime privind investitiile, administratorul poate decide ca, pentru o perioada de un an, sa investeasca in titluri de stat, certificate de trezorerie, obligatiuni guvernamentale, indiferent de termenul de scadenta sau maturitatea acestor instrumente financiare, cu depasirea plafonului actual de 70% din valoarea totala a activelor fondului de pensii.