APAPR: Repartizarea persoanelor cu dubla semnatura a respectat legislatia

Marti, 17 August 2010, ora 17:40
1216 citiri
APAPR: Repartizarea persoanelor cu dubla semnatura a respectat legislatia

Repartizarea participantilor care s-au inscris la doua sau mai multe fonduri de pensii private obligatorii a fost facuta exclusiv in conformitate cu legislatia aplicabila si cu respectarea indrumarilor CSSPP, a anuntat marti Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), informeaza NewsIn.

"In legatura cu subiectul concluziilor formulate astazi (marti n.r.) de Consiliul Concurentei, in urma investigatiei din piata de pensii private, reafirmam faptul ca toate actiunile si operatiunile din piata de pensii private au fost efectuate exclusiv in conformitate cu legislatia aplicabila, cu respectarea indrumarilor CSSPP, precum si avand in vedere cele mai bune interese ale celor cinci milioane de participanti la aceste fonduri de pensii", se arata in comunicat.

Consiliul Concurentei a amendat 14 administratori de fonduri de pensii private cu peste 5,2 mil. lei (circa 1,22 mil. euro), acuzand o intelegere anticoncurentiala cu privire la repartizarea participantilor care au aderat la doua sau mai multe fonduri.

Pana in prezent, niciun administrator amendat nu a primit in scris decizia privind sanctiunea anuntata marti de Consiliul Concurentei, sustin surse din piata.

De asemenea, APAPR respinge declaratiile presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, privitoare la arhitectura si garantiile sistemului de pensii private obligatorii.

"In Romania functioneaza, incepand din 2008, un sistem de pensii private obligatorii (Pilonul II) implementat cu sprijinul si sub supravegherea Bancii Mondiale. Acelasi sistem recomandat si sustinut de Banca Mondiala este aplicat, cu unele diferente, in peste 30 de state ale lumii. Sistemul este de tip 'contributii definite, cu garantii' si contine o multitudine de elemente de siguranta si garantii, care furnizeaza participantilor atat performanta, cat si siguranta banilor administrati", se precizeaza in comunicat.

APAPR sustine ca referintele presedintelui Consiliului Concurentei la "garantarea beneficiilor" dupa perioada de contributie se refera la un cu totul alt sistem de pensii, anume cel intitulat "cu beneficii definite", care nu este implementat in Romania si care este in declin si in tarile din vestul Europei.

"Asemenea declaratii, care vin din partea unui oficial al statului roman, aduc grave prejudicii sistemului de pensii private, prin decredibilizarea acestui sistem aflat inca la inceputuri, in plin proces de consolidare, inclusiv a institutiilor responsabile pentru administrarea, controlul si reglementarea lui", se mai spune in comunicat. 

#amenzi, #investigatie, #pensii, #private , #Pensii private