Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Amanarea pilonului II de pensii anuleaza investitii de sute de milioane de euro

Amanarea pilonului II de pensii anuleaza investitii de sute de milioane de euro
O eventuala amanare a lansarii fondurilor de pensii private obligatorii, sub pretextul problemelor sistemului informatic, ar defavoriza viitorii pensionari si ar determina grupul britanic Aviva sa redictioneze 100 milioane euro spre alte tari, a avertizat joi Adrian Allott seful AVIVA SAFPP.

Allott reaminteste ca "Romania planuieste lansarea reformei pensiilor de aproape 7 ani de zile" si constata ca "in momentul in care administratorii fondurilor de pensii sunt pregatiti pentru lansarea acesteia, -1 August 2007 - apar discutii divergente care conduc la amanarea cu cateva luni a sistemului de pensii private".

"Orice este posibil , dar o amanare a implementarii sistemului nu ar fi deloc un lucru bun pentru romani. Deja suntem in intarziere cu implementarea reformei pensiilor, iar situatia demografica a tarii se inrautateste pe zi ce trece. Cu cat se intarzie mai mult demararea implementarii reformei, cu atat mai greu va fi sa cream un nivel decent al veniturilor la pensionare pentru actualii contribuabili." a declarat Allott presedinte executiv al Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Private (SAFPP).

CSSPP a creat un cadru legislativ adecvat si 3-5 administratori asteapta startul la 1 august. Ratarea acestei oportunitati ar fi o mare pierdere pentru romani." a mai declarat Allott.

"Aviva este pregatita sa inceapa vanzarile la 1 August si sa investeasca 100 milioane de Euro in compania de pensii nou infiintata. Avem canale de distributie variate si o forta de vanzari numeroasa, pregatita sa actioneze. Daca sistemul va fi amanat dintr-un motiv sau altul, actionarii Grupului Aviva vor decide redirectionarea banilor in alte filiale Aviva din lume spre a fi investiti." a adaugat Adrian Allott.

Seful companiei de gestionare de fond de pensii considera ca "peculatiile privind sistemul informatic de evidenta a contribuabililor, care nu ar putea fi functional incepand cu 1 august 2007, sunt nefondate intrucat infrastructura sistemului este aproape pusa la punct".

CSSPP planuieste o campanie de informare masiva care va prezenta in mod explicit riscurile si beneficiile sistemului asa cum se regasesc in prospectele trimise comisiei de catre administratorii de fonduri.

Allott a observat ca viitorul sistem romanesc ofera un castig mic gestionarilor fondurilor de pensii, comparativ alte tari, deoarece comisioanele sunt la nivele scazute. "Mai mult decat atat, in Romania administratorii vor fi obligati sa suporte costuri mult mai mari decat ar trebui in mod normal.

Afirmatiile potrivit carora femeile vor fi defavorizate in favoarea barbatilor sunt nefondate pentru ca nimeni nu stie cum se va face plata acestor fonduri; in acest moment nu exista nicio lege care sa stipuleze modalitatea prin care fondurile acumulate acum vor fi platite contribuabililor la pensie".

"Legea 411/2004 mentine comisioanele administratorilor la un nivel scazut, in acord cu standardele internationale (probabil cel mai scazut nivel din lume). De asemenea, majoritatea costurilor care ar trebui in mod normal sa fie suportate de fond ca de exemplu comisioanele depozitarului sau comisioanele de brokerage, sunt suportate de Administratori conform legii 411", a mai remarcat Aviva.

Seful Aviva SAFPP recomanda ca deciziile referitoare la functionarea intregului sistem de pensii private trebuie "lasate in sarcina profesionistilor de la CSSPP". "Daca controlul va fi transferat Parlamentului atunci deciziile vor fi mai degraba unele de ordin politic decat economic sau administrativ".

Aviva Asigurari de Viata face parte din Grupul Aviva, cel mai mare asigurator din Marea Britanie, fiind una dintre primele companii de asigurari de viata care a primit autorizarea pentru fondul sau de pensii facultative "Pensia mea" de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Grupul Aviva este lider pe piata pensiilor si asigurarilor de viata din Europa. Grupul are 535 miliarde euro active in administrare, care reprezinta banii celor peste 40 de milioane de clienti din toata lumea. In Romania, Aviva are peste 430.000 de clienti, fiind prezenta in 19 orase.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 963 ori