Administratorii de pensii vor putea sa investeasca in infrastructura

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 19:53
1953 citiri
Administratorii de pensii vor putea sa investeasca in infrastructura

Administratorii de fonduri de pensii private vor putea sa investeasca si in alte clase de active, cum ar fi fordurile de private equity sau proiectele de infrastructura, potrivit unei norme aprobate joi de arbitrul pensiilor private.

In prezent, contributiile participantilor la sistemul de pensii private obligatorii si facultative sunt investite in titluri de stat, obligatiuni corporative, obligatiuni municipale, obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale, depozite bancare, marfuri, actiuni si titluri de participare (OPCVM).

"Prevederile actului normativ permit fondurilor de pensii sa isi diversifice mai eficient portofoliul de investitii. Norma introduce noi clase de active si noi limite investitionale ce vizeaza investitiile pe termen lung ale activelor fondurilor de pensii private, tinandu-se cont de natura si durata obligatiilor.

Totodata, reglementeaza procesul de investire si evaluare a activelor si imbunatateste metoda de stabilire a gradului de risc al unui fond de pensii", se arata intr-un comunicat transmis de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Fondurile de pensii pot investi pana la 10% din active in proiecte de infrastructura

Conform noilor prevederi, fondurile de pensii pot investi pana la 10% din active in proiecte de infrastructura. De asemenea, limita investitiilor private de capital - private equity - a fost majorata la 10% atat pentru fondurile de pensii de tip Pilon II cat si pentru cele din Pilonul III.

Elaborarea noului act normativ a fost impusa atat de evolutiile economico-financiare existente la nivel national si international, cat si de necesitatile investitionale ale sistemului de pensii private, in vederea asigurarii unei bune corelatii intre riscuri si performante la nivelul fondurilor de pensii.

"Prin implicarea in astfel de proiecte, fondurile de pensii private pot deveni parteneri strategici pentru dezvoltarea unor programe nationale de anvergura, asa cum se intampla si in statele dezvoltate ale lumii", se mentioneaza in comunicat.

Noul act normativ integreaza prevederile acestor norme, eliminand aspectele referitoare la autorizarea persoanelor responsabile cu activitatea de investire, aspecte ce vor fi tratate in mod distinct in actele normative specifice.

#fonduri pensii, #investitii infrastructura, #fonduri pensii investitii , #Pensii private