Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Administratorii de fonduri de pensii private au de recuperat pierderi de 315 milioane de euro

Administratorii de fonduri de pensii private au de recuperat pierderi de 315 milioane de euro


Administratorii de fonduri de pensii private au pierderi de recuperat de 315 milioane de euro, a declarat luni, la Sinaia, vicepresedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Mihai Coca-Cozma, la Forumul International de Asigurari Reasigurari FIAR 2013.

Recuperarea integrala a acestor pierderi este estimata sa aiba loc la nivelul anului 2021, potrivit APAPR.

Administratorii de pensii private obligatorii (Pilonul II) au adus participantilor un castig net de 1,78 miliarde lei in cei cinci ani de la efectuarea primei plati de contributii in acest sistem. Contributiile brute virate pentru cei 5,88 milioane de participanti insumeaza 9,15 miliarde lei, iar activele nete in administrare se cifreaza acum la 10,93 miliarde lei.

Randamentul mediu anual oferit de fondurile de pensii private obligatorii este de 11,4%, contributia lunara medie efectiva este de 45 de lei, iar gradul efectiv de colectare a contributiilor este de 62%, in scadere masiva in ultimii ani, de la peste 80%.

300.000 de romani, inregistrati pe Pilonul III

Potrivit APAPR, peste 5,88 milioane de romani sunt inregistrati la cele opt fonduri de pe Pilonul II.

Pe Pilonul III al pensiilor facultative sunt inregistrati 300.000 de participanti, activele nete se ridica la 665 milioane lei, gradul de colectare este de 45%, iar randamentul mediu anual este de 7,7%. Circa 79% din contributiile lunare sunt mai mici de 100 de lei, iar 13% depasesc limita de deductibilitate de 400 de euro.

Pilonul III al pensiilor facultative este beneficiul cu cel mai favorabil regim fiscal pentru angajatori, dar acestia si-au pierdut interesul din cauza birocratiei, a spus vicepresedintele APAPR.

Contul mediu pentru un participant activ este de 590 de euro pe Pilonul II si de 800 de euro pe Pilonul III, potrivit datelor APAPR. Fondurile de pensii investesc 94% din resurse in Romania.

APAPR estimeaza ca in 2018 vor fi 7 milioane de participanti in sistem, iar activele nete vor depasi 10 miliarde euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2323 ori