92% din pensiile private vor fi garantate

Miercuri, 27 Iunie 2007, ora 09:21
926 citiri

Fondul de garantare a pensiilor private va asigura, potrivit legii, valoarea contributiilor minus comisionul platit la intrarea in fond si cel de administrare, a declarat ieri Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP) la un seminar organizat de "Business Standard".

In prezent, comisionul de la Allianz Tiriac al fondului AZT Moderato perceput la intrarea in fond este de 5% din valoare, iar comisionul de administrare anual este 2,4% din activul net total al fondului. Aviva opreste pentru fondul Pensia Mea acelasi comision de 5% la convertirea contributiei in unitati de fond si doar 2,3% comision anual. ING Asigurari de Viata are comision de subscriere de 3,95% din contributie, iar cel de administrare e de 1,24% pe an. Deci, in mare, fondul de garantare a pensiilor private va asigura in jur de 92-93% din banii dati in decursul anilor.

"Nu putem garanta mai mult, deoarece asa spune legea. In ceea ce priveste data aparitiei acestui fond, noi credem ca pina la finalul acestui an el isi va intra in drepturi", a mai declarat Mircea Oancea.

Atit pensile private obligatorii, cit si cele facultative vor intra sub incidenta fondului de garantare a pensiilor private, potrivit legii. "Pina acum nu s-a luat inca o decizie in ce priveste forma de organizare a fondului de garantare, daca va fi o societate pe actiuni sau o entitate organizata sub alta forma, astfel incit sa functioneze eficient", a mai spus presedintele CSSPP.

<b>Bloombiz</b>

Continuarea(Sursa: <a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=11863/ target=_blank>Cotidianul</a>)