Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum sa va asigurati ca nu pierdeti bani din contul de pensie

Cum sa va asigurati ca nu pierdeti bani din contul de pensie

Putini din cei peste 4,8 milioane de clienti ai fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) stiu ca exista o metoda prin care se pot asigura ca nu vor pierde niciodata bani din contul lor de pensie privata, chiar si in conditii de criza, cand fondurile ar putea avea randamente negative.

Mai exact, o norma emisa anul acesta de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) spune ca, in cazul in care un client al unui fond se transfera la alt fond, vechiul administrator este obligat sa ii transfere in noul cont intreaga valoare a contributiilor platite, din care se deduc anumite comisioane si penalizarea de transfer (de 5% din valoarea activului in primii 2 ani de la aderarea la fond si zero dupa aceasta perioada).

Astfel, chiar daca un fond de pensii are un randament negativ, prin mutarea la alt fond clientul poate recupera aceasta pierdere. Totusi, problema randamentelor negative nu exista pe piata locala, toate fondurile fiind pe plus, cu un randament mediu de 16,3% in primele 11 luni din 2009.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2209 ori
Citeste mai multe desprefond pensii randament pierderi