Sistemul public de pensii, in pericol: 4,7 mil. de salariati sustin 5,7 mil. de pensionari

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 15:30
3577 citiri
Sistemul public de pensii, in pericol: 4,7 mil. de salariati sustin 5,7 mil. de pensionari

In Romania exista 4,7 milioane de salariati care platesc 5,7 milioane de pensionari, un dezechilibru semnificativ, asa cum atrage atentia presedintele Casei Nationale de Pensii Publice (CNPAS), Ileana Ciutan.

Presedintele CNPAS a declarat ca deficitul bugetului de pensii este ingrijorator, tocmai din cauza faptului ca exista mai multi oameni care primesc pensii si mai putini salariati.

"Aceasta reducere a numarului celor care lucreaza influenteaza negativ sustinerea sistemului public, iar alternativa catre sistemul administrat privat este nu numai necesara, ci si obligatorie", a subliniat Ileana Ciutan.

In opinia presedintelui CNPAS, Romania a introdus foarte tarziu Pilonul II, care preia, practic, o parte din contributia individuala, dar care va incepe sa acorde pensii abia peste 15 - 20 de ani, poate chiar 25 de ani.

Pana atunci, presiunea exercitata asupra sistemului public de pensii se va mentine sau poate creste, atrage atentia Ileana Ciutan.

"Introducerea pensiilor private obligatorii au dus la crearea unui deficit in sistemul public de pensii, dar s-au pus bazele unui sistem bazat pe capitalizare, care urmeaza sa asigure venituri suplimentare la batranete, dar si bazele pentru schimbarea persoanelor active, in special a tinerilor, care ar trebui sa invete cultura financiara, ar trebui sa invete sa economiseasca, ar trebui sa isi asume responsabilitatea in ceea ce priveste asigurarea veniturilor pentru viitor si a unei batraneti cu sustinere financiara corespunzatoare", a mentionat Ciutan.

Cel mult 10% din PIB, alocat pentru plata pensiilor

De asemenea, in intreaga lume sistemul de pensii traverseaza o perioada de criza, care este accentuata de imbatranirea populatiei, de scaderea sperantei de viata, de scaderea natalitatii, precum si de reducerea populatiei active, dar si de migratia internationala a fortei de munca, devenita un fenomen.

Conform presedintelui CNPAS, multe tari din Uniunea Europeana, printre care si Romania, au costuri foarte mari, cuprinse intre 5 si 10% din PIB, in unele tari chiar mai mult, pentru a asigura resursele financiare necesare platii pensiilor.

In plus, potrivit Ileanei Ciutan, deficitul la fondul de pensii se va mentine in 2012 la nivelul celui din 2011, respectiv la aproximativ 13 miliarde de lei.

"Diminuarea deficitului depinde proportional de numarul angajatilor, de numarul celor care contribuie la sistemul public de pensii - este vorba despre contributiile obligatorii. Chiar aceasta cota de contributii de 3,5% pe care sistemul public de pensii o vireaza catre sistemului administrat privat face parte din deficitul sistemului public", a aratat Ciutan.

Cresterea varstei de pensionare, una dintre solutii

In acest context, seful CNPAS a precizat ca actuala strategie pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta sistemul public de pensii vizeaza incercarea de a se reduce numarul beneficiarilor de prestatii, cresterea treptata a varstei de pensionare, ingradirea accesului la anumite forme de pensionare - cum ar fi pensia de invaliditate, unde s-au introdus criterii mai stricte de acces -, precum si accesul la pensia anticipata, unde s-au marit foarte mult procentele de penalizare.

Ileana Ciutan a subliniat ca, pentru generatiile viitoare, este necesar sa se ia in calcul o diversificare a surselor de finantare a pensiilor, dezvoltarea sistemelor de pensii administrate privat, formarea pe termen mediu si lung a unei strategii comune a sistemului public de pensii cu sistemul administrat privat.

Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Pensiile vor fi virate înainte de Paște. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, marți, 23 aprilie, la începutul ședinței de Guvern, să facă demersurile necesare pentru ca toate pensiile să fie...
#plata pensii, #contributii pensii, #pilon ii, #sistem financiar pensii , #Contributii pensii