Cati bani trebuie sa pui deoparte pentru o batranete linistita

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 15:37
6965 citiri
Cati bani trebuie sa pui deoparte pentru o batranete linistita

In 20 de ani, pensionarii vor fi nevoiti sa traiasca doar cu un sfert din veniturile salariale avute pana atunci. Desi fondul public de pensii este pe butuci, tinerii sub 30 de ani refuza sa se gandeasca la pensie. De inteles. Cine isi doreste sa se gandeasca la o viata marcata de neputinta?

Daca pensionarii primesc in prezent 45% din ultimul salariu, in 2030, cand generatia decreteilor va ajunge la varsta pensionarii, veniturile lunare oferite de stat vor cobori la 15-25%, potrivit calculelor oferite de Sorin Ionita, presedinte Expert Forum. Varsta de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei, iar speranta de viata este de 75 de ani in Romania. Asadar, statistic vorbind, romanii isi vor petrece ultimii 10 ani din viata in saracie lucie.

Ce e de facut?

In cateva cuvinte, sa punem bani deoparte - avand in vedere incertitudinea care domneste asupra sustenabilitatii sistemului public de pensii. Insa o intrebare care rareori isi gaseste un raspuns este "de cati bani am nevoie ca sa imi asigur o batranete linistita?" si mai ales "Cum ii obtin?".

Raspunsul poate incepe cu solutia de economisire sau de investire pe care o alegem. Vom incerca sa facem cateva calcule simple, pentru a ne face o idee orientativa asupra sumelor pe care ar trebui sa le economisim.

Daca ne gandim la depozite bancare, viitorul va fi sumbru. Cu dobanda de astazi, de 5-6% pentru depozitele in lei, ar trebui sa punem deoparte 500 de lei in fiecare luna, timp de 35 de ani, pentru a obtine o valoare bruta de aproape 670.000 de lei. Suma scade drastic, pana la echivalentul a 170.000 de lei actuali, daca luam in calcul o rata medie a inflatiei de 4%. In final, ar insemna venituri de 700 de lei lunar, pentru o perioada de 20 de ani - cam cat ofera in prezent statul.

Pe de alta parte, pensiile private obligatorii au avut un randament mediu de 10,5% in 2012, potrivit Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania. Randamentul mediu din 2012 este valabil, de altfel, pentru toti cei cinci ani de existenta a pensiilor private obligatorii.

Asadar, sa speram tot la un randament mediu de 10% pentru contribuabili in urmatorii 35 de ani. Cu economii lunare de 500 de lei si o inflatie medie de 4%, vom obtine 410.000 de lei, adica o pensie de circa 1.700 de lei in urmatorii 20 de ani. Daca ne gandim la pensia medie asigurata de stat, de circa 177 de euro, e o veste buna. Daca ne gandim la pensia medie a statului Luxemburg, de 3.000 de euro, este o veste ceva mai proasta.

Ce putem face atunci pentru a ne asigura o batranete linistita, cu vacante in strainatate, servicii medicale de calitate si nepoti rasfatati?

Topul celor mai bune investitii in 2012

Un raspuns ar fi investitiile ceva mai riscante in fonduri mutuale, bursa sau instrumente financiare derivate. Insa fara nicio garantie.

#economii pensie, #randament pensii private, #fonduri economii , #Contributii pensii