Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pensiile, povara grea pentru PIB. Cat va cheltui statul peste 50 de ani

Pensiile, povara grea pentru PIB. Cat va cheltui statul peste 50 de ani


Pensiile publice devin o povara tot mai mare pentru PIB, in consitiile in care cheltuielile vor creste cu 3,7% din PIB intre anii 2010 si 2060, potrivit lui Mihai Seitan, coordonatorul proiectului "Evolutia demografica pe termen lung si sustenabilitatea sistemului de pensii".

Proiectul coordonat de Mihai Seitan este realizat de Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE).

"Potrivit simularilor si ajustarilor efectuate, cheltuielile cu pensiile publice vor creste cu 3,7% din PIB intre 2010 si 2060, cu cea mai mare crestere intre 2030 si 2040, respectiv cu 1,38%, cand se va finaliza cresterea varstei legale de pensionare. Proiectia balantei bugetare a sistemului de pensii s-a bazat pe ipotezele macroeconomice potrivit carora salariul mediu se va dubla intre 2040 si 2060, in timp ce PIB-ul va creste cu 76%. Contributiile la pensiile publice vor creste si se asteapta o imbunatatire a colectarii contributiilor, atat in ceea ce priveste numarul contribuabililor cat si sumele", a precizat Seitan.

Potrivit sursei citate, cheltuielile cu pensiile publice au crescut semnificativ in ultimii zece ani, deoarece nivelul pensiei medii era foarte scazut, echivalentul a 403,8 euro in 2000. "Valoarea punctului de pensie a continuat sa creasca, astfel ca pensia publica medie a crescut de 2,5 ori, in timp ce PIB-ul a crescut cu numai 70%. De aceea, cheltuielile cu pensiile au capatat o greutate semnificativa in PIB", a subliniat Seitan.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 2509 ori