Legătura puțin discutată între prețul la energie și pensiile private. Cum poate fi afectat pilonul II de fluctuațiile pieței

Marti, 21 Mai 2024, ora 03:40
209 citiri
Legătura puțin discutată între prețul la energie și pensiile private. Cum poate fi afectat pilonul II de fluctuațiile pieței
La sfârșitul anului 2022 volumul subscrierilor a depășit 5 miliarde de lei, reprezentând mai mult de un sfert din totalul primelor subscrise. FOTO Colaj Canva Pro

Piaţa asigurărilor a trecut de pragul de 1 miliard de lei în 2022, în zona de vest a României, cu toate că, raportat la totalul subscrierilor din piaţă, ponderea este de doar 7%. 6 din fiecare 10 lei investiţi de fondurile de pensii private Pilon II în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti în numele a 8,2 milioane de salariaţi români sunt în companii din energie, precum Hidroelectrica, Petrom, Romgaz.

Practic, în contextul în care companiile de energie contribuie semnificativ la PIB-ul României, schimbările legislative sau variațiile de consum din acest sector pot avea repercusiuni imediate și directe asupra performanțelor financiare ale fondurilor de pensii private. Astfel, orice modificare majoră în sectorul energetic se reflectă automat în activele nete ale acestor fonduri și, implicit, în economiile de bătrânețe ale românilor.

Cu alte cuvinte, fondurile de pensii private Pilonul II, administrate în beneficiul a milioane de salariați români, investesc masiv în acțiuni listate la Bursa de Valori București, iar o proporție considerabilă din aceste investiții este direcționată către sectorul energetic. În acest context, stabilitatea și creșterea sectorului energetic sunt cruciale nu doar pentru economia națională, dar și pentru asigurarea unui venit adecvat la pensionare pentru milioanele de salariați care depind de Pilonul II de pensii private.

În București, la sfârșitul anului 2022 volumul subscrierilor a depășit 5 miliarde de lei, reprezentând mai mult de un sfert din totalul primelor subscrise, care la sfârșitul anului 2022 era de 16,5 miliarde de lei. Capitala va rămâne întotdeauna centrul principal pentru majoritatea industriilor, dar având în vedere importanța asigurărilor, această discrepanță se evidențiază în primul rând în cifre, arată ZF.

Conform datelor oficiale ale Autorității de Supraveghere Financiară, în regiunea de vest a României, asigurările generale au înregistrat o creștere de 74% în perioada 2018-2022, însă cea mai semnificativă creștere a fost în 2022, comparativ cu 2021, când ritmul era de 40%. În anii anteriori, ritmul de creștere s-a menținut sub 10%, piața asigurărilor din această regiune ajungând la o creștere de 11% în 2021. La sfârșitul anului 2022, subscrierile doar pe segmentul asigurărilor generale în regiunea de vest a României s-au apropiat de 1 miliard de lei, potrivit ASF.

„Investiţiile în energie au reprezentat un sector semnificativ în care fondurile de pen­sii private au ales să investească. Nu a existat lună în care fondurile de pensii să nu cum­pere acţiuni la cel puţin unul din aceşti emi­tenţi: Hidroelectrica, OMV Petrom, Rom­gaz, Nuclearelectrica, Electrica, Transgaz şi Transelectrica. Iar achiziţiile din ultimul an ale acestor emitenţi sunt estimate la 6,7 mi­liarde de lei. Mai mult de jumătate din a­ceastă sumă a mers către IPO Hidroelec­trica, dar nici celelalte achiziţii nu sunt de neglijat“, a declarat George Moţ, administrator al platformei desprepensiiprivate.ro, care analizează periodic tranzacţiile şi cele mai recente statistici ale fondurilor de pensii, potrivit sursei citate.

Cu toate că sunt societăţi cu capitalizări de ordinul miliardelor de lei, fondurile de pensii private au deţineri considerabile la fiecare din aceste şapte companii: 9,3% din Nuclearelectrica, 10,6% din Hidroelectrica, 14% din OMV Petrom, 17% din Romgaz, 20% din Transelectrica, 20% din Transgaz şi 22,4% din Electrica.

Randamentele principalelor fonduri de pensii private prin prisma deținerilor de acțiuni în marile firme de energie

Fondurile de pensii private Pilon II au crescut investițiile în principalele companii listate la Bursa de Valori București (BVB) în primul trimestru al acestui an, conform calculelor noastre bazate pe raportările administratorilor celor șapte fonduri, citate de ziarul Bursa.

Cele mai multe plasamente vizează acțiuni ale producătorilor de energie electrică, petrol și gaze, precum și titluri bancare. Astfel, contribuțiile la aceste fonduri au crescut în acest an de la 3,75% din venitul brut lunar al salariaților la 4,75%, potrivit sursei citate. Cu toate acestea, fondurile au primit primele viramente mărite în a doua parte a lunii martie, astfel încât majorarea deținerilor în principalele acțiuni de la BVB se datorează doar parțial creșterii contribuțiilor.

Randamentul investițiilor fondurilor de pensii private în Hidroelectrica

Investiția tuturor celor șapte fonduri de pensii Pilon II la Hidroelectrica, cea mai mare companie românească de la bursa noastră, a ajuns la 6,39 miliarde de lei în martie, față de 5,71 miliarde lei la finele anului trecut, o creștere provenită atât din aprecierea prețului acțiunilor, cât și din achizițiile realizate de fondurile administrate de NN Pensii, BCR Pensii și Metropolitan. Astfel, fondurile Pilon II dețineau 10,2% din producătorul și furnizorul de energie electrică, cu NN Pensii deținând acțiuni în valoare de 1,94 miliarde lei, echivalentul a 3,2% din companie, iar AZT Viitorul Tău având 1,64 miliarde lei, respectiv 2,7% din Hidroelectrica.

Compania energetică este deținută în proporție de 80% de Statul Român, astfel încât, conform legislației în vigoare, fondurile de pensii pot investi până la 10% din active în acțiuni Hidroelectrica, față de doar 5% în cazul companiilor în care statul are o participație de sub 50% din capital. În aceste condiții, investițiile a trei din cele șapte fonduri de pensii private obligatorii depășiseră 5% din activele administrate, arată sursa citată

Investițiile fondurilor Pilon II în acțiuni OMV Petrom

Valoarea investițiilor Pilon II în acțiuni ale producătorului de petrol și gaze OMV Petrom era de aproape 5,76 miliarde lei în martie, în creștere cu 17,4% față de cea din decembrie anul trecut, datorită creșterii prețului acțiunilor, care a înregistrat noi recorduri istorice, potrivit Bursa.

Fondurile Aripi, BCR Pensii și NN Pensii au cumpărat titluri ale companiei în primele trei luni ale anului, dar Metropolitan Life a vândut, probabil tot în contextul apropierii deținerii de pragul de 5% din active. Chiar și așa, în martie, deținerea de acțiuni SNP a fondului era peste acest nivel. La finele primului trimestru, investițiile celor șapte fonduri de pensii private obligatorii în acțiuni OMV Petrom echivalau cu 13,7% din capitalul companiei.

Investițiile Pilonului II în Romgaz

Fondurile de pensii Aripi, AZT Viitorul Tău, cel administrat de BCR Pensii și Metropolitan Life au cumpărat acțiuni Romgaz în primele trei luni ale anului, iar celelalte trei fonduri Pilon II și-au păstrat neschimbate investițiile în producătorul de gaze. Astfel, valoarea deținerilor fondurilor de pensii private obligatorii ajunsese la aproape 3,7 miliarde lei în martie, echivalentul a 17% din capitalul Romgaz, iar deoarece compania este controlată de stat, fondurile mai au loc de achiziții.

Cum funcționează capitalizarea pe piața bursieră a fondurilor de pensii private Pilon II

Începând cu anul 2008, sistemul de pensii din România s-a extins pentru a include Pilonul II, destinat administrării private obligatorii. Această inițiativă a fost introdusă pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a pensiilor, oferind astfel o alternativă la sistemul public tradițional (Pilonul I). Potrivit Emerging Europe, contribuția la Pilonul II este obligatorie pentru persoanele sub 35 de ani și opțională pentru cei între 35 și 45 de ani. Contribuția lunară reprezintă 3,75% din salariul brut al angajaților, iar aceste sume sunt gestionate de fonduri private de pensii care investesc banii în diverse instrumente financiare, cum ar fi titluri de stat, obligațiuni corporative și acțiuni listate pe piețe reglementate.

Participanții pot transfera contribuțiile de la un fond privat la altul, asigurându-se că banii lor sunt administrați în mod eficient. De asemenea, sumele acumulate în conturile individuale sunt proprietatea permanentă a contribuabililor și pot fi moștenite în caz de deces.

La sfârșitul lunii martie, activele nete ale celor șapte fonduri de pensii Pilon II ajunseseră la 134,9 miliarde de lei, în creștere cu 6,5% față de activele din decembrie anul trecut, circa o pătrime fiind investiții în acțiuni, în timp ce titlurile de stat reprezentau 65%. Numărul participanților la sistemul privat de pensii obligatorii ajunsese la aproape 8,2 milioane de persoane.

Conform unui comunicat al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) citat de Bursa, după șaisprezece ani de la înființarea sistemului în țara noastră, valoarea contului mediu al unui participant este de circa 17.000 de lei, însă valoarea contului pentru participanții care au stagiu complet de cotizare este de circa trei ori mai mare, ajungând la aproximativ 10.000 euro per participant. Din sumele acumulate în conturile românilor, circa 72% reprezintă contribuțiile virate, restul de 28% fiind câștigul realizat de investițiile administratorilor, net de toate comisioanele percepute. Pe întreaga perioadă de șaisprezece ani de activitate, fondurile Pilon II au înregistrat un randament mediu de 7,8% pe an, printre cele mai ridicate din Europa și OECD pe această perioadă, confirmă date ASF. În anul 2023, randamentul mediu a fost de 17,9%, marcând cel mai mare nivel de la înființarea sistemului.

...citeste mai departe despre "Legătura puțin discutată între prețul la energie și pensiile private. Cum poate fi afectat pilonul II de fluctuațiile pieței" pe Ziare.com

Investiție de sute de milioane de euro în Petrobrazi. Ce planuri are OMV Petrom pentru rafinăria prahoveană
Investiție de sute de milioane de euro în Petrobrazi. Ce planuri are OMV Petrom pentru rafinăria prahoveană
OMV Petrom urmează să investească circa 750 de milioane de euro la Petrobrazi pentru a transforma rafinăria în primul producător major de combustibili sustenabili din regiune, potrivit unui...
România alocă pentru pensii o sumă net sub media UE. Ce țări stau mult mai prost decât noi la acest capitol
România alocă pentru pensii o sumă net sub media UE. Ce țări stau mult mai prost decât noi la acest capitol
O sumă de aproximativ 1.882 miliarde de euro a fost cheltuită, în anul 2021, pentru plata pensiilor în ţările membre ale Uniunii Europene, sau 12,9% din Produsul Intern Brut al UE, conform...
#pensii pilon II, #Pilonul II pensii, #pilonul II de pensii, #pensii Romania, #bursa de valori bucuresti, #Hidroelectrica listare Bursa, #Romgaz investitii, #OMV Petrom, #omv petrom romania , #Stiri Macroeconomie