Un proiect energetic privat pe un lac nemulțumește localnicii dintr-o comună montană: "Încep cu trei hectare, apoi se mai fac încă zece"

Joi, 04 Aprilie 2024, ora 17:45
66 citiri
Un proiect energetic privat pe un lac nemulțumește localnicii dintr-o comună montană: "Încep cu trei hectare, apoi se mai fac încă zece"
Panouri fotovoltaice ar urma să plutească pe suprafața lacului FOTO / Pixabay

Un proiect de înfiinţare a unui parc fotovoltaic flotant pe suprafaţa lacului de acumulare Zetea stârneşte nemulţumirea localnicilor din zonă, fiind lansată şi o petiţie online pentru oprirea investiţiei.

Primarul comunei Zetea, Nagy Attila, a declarat joi, pentru Agerpres, că a fost eliberat un certificat de urbanism pentru acest proiect unei firme din judeţul Mureş, care doreşte amplasarea de panouri fotovoltaice pe suprafaţa lacului şi dacă aceasta va obţine toate avizele, va trebui să se emită autorizaţia de construire.

Primarul spune că oamenilor din zonă nu le place ideea, lacul Zetea fiind vizitat anual de turişti din întreaga ţară.

"La momentul actual este eliberat, unui reprezentant al firmei din judeţul Mureş, un certificat de urbanism pentru panouri fotovoltaice amplasate pe suprafaţa lacului de acumulare Zetea. Nouă, locuitorilor din Zetea şi din împrejurimi, cei care vizitează Lacul Zetea, ori pentru pescuit sau alte feluri de recreere, nu ne place ideea, pentru că unde au fost făcute astfel de investiţii este clar că va înrăutăţi peisajul, nu va mai arăta lacul cum a fost. De asemenea, pescarii se tem că va influenţa şi biodiversitatea şi de aceea chiar nu ne convine această idee. Dar din punct de vedere legal, dacă aduce toate avizele şi toate documentaţiile pe care le-am indicat în certificatul de urbanism, noi nu vom avea încotro, va trebui să eliberăm autorizaţia de construire. (...) Este o zonă foarte populară în rândul turiştilor din zonă şi din toată ţara şi comuna Zetea a devenit recent localitate turistică de interes local şi din această privinţă suntem puţin îngrijoraţi să nu stricăm ceva cu această investiţie", a declarat Nagy Attila.

Acesta a mai spus că o astfel de investiţie nu este reglementată în Planul Urbanistic General, care a fost aprobat în 2016, atunci când panourile solare nu erau foarte răspândite.

Nagy Attila este de părere că dacă Administraţia Bazinală de Apă Mureş, care administrează suprafaţa lacului, nu va accepta închirierea către firma în cauză, această investiţie nu va fi făcută.

Pentru oprirea proiectului a fost lansată şi o petiţie online, semnată de aproape 500 de persoane.

Petiţia se numeşte "STOP construirii parcului fotovoltaic flotant pe luciul apei lacului de acumulare Zetea", iar iniţiator este Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) "Târnava Mare".

În descrierea petiţiei se arată că această investiţie ar distruge peisajul şi ar avea un impact negativ asupra turismului, precum şi a florei şi faunei lacului.

Directorul AVPS "Târnava Mare", Mărmureanu-Biro Leonard, a declarat pentru AGERPRES că iniţiatorii nu sunt împotriva energiei verzi, dar nu se cunoaşte care este impactul investiţiei asupra calităţii apei, a biodiversităţii lacului, dar şi asupra turismului, motiv pentru care se cere oprirea proiectului şi elaborarea unui studiu de impact serios.

"Noi am făcut şi o petiţie online, am ajuns la 467 de semnături care sunt împotrivă, cred că ajunge. (...) Suntem împotrivă, total împotrivă! Pentru că (...) aici se practică înot, pescuit, oamenii vin cu caiacele, cum putem să ne plimbăm printre panouri fotovoltaice? (...) Foarte multă lume vine aici (...) Şi ce o să vedem? Un parc fotovoltaic?", a spus Mărmureanu-Biro Leonard.

Acesta a mai arătat că petiţia va fi trimisă la Agenţia Naţională de Protecţia Mediului şi la Administraţia Naţională Apele Române şi se va cere ca proiectul să nu fie aprobat şi "să rămână lacul aşa cum e".

Potrivit lui Mărmureanu-Biro Leonard, certificatul de urbanism a fost solicitat pentru o suprafaţă de 137 de hectare, cât are luciul apei lacului, parcul fotovoltaic urmând să aibă doar trei hectare, dar există temerea că anul viitor proiectul se va extinde.

"Ne e teamă că încep cu trei hectare, apoi la anul se vor mai face încă zece şi că acesta este doar începutul", a menţionat acesta.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Domokos Laszlo, a precizat, pentru AGERPRES, că la instituţia pe care o conduce nu s-a depus, deocamdată, nicio solicitare pentru înfiinţarea acestui parc.

...citeste mai departe despre "Un proiect energetic privat pe un lac nemulțumește localnicii dintr-o comună montană: "Încep cu trei hectare, apoi se mai fac încă zece"" pe Ziare.com

#panouri fotovoltaice, #energie regenerabila, #lac, #Harghita, #turism Romania , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9774 RON

0.0001

1 USD = 4.5516 RON

-0.0120
  1. Soarta celui mai mare combinat din țară atârnă de un fir de ață. „Pentru muncitori, situația este îngrijorătoare, dar speranțe există”
  2. Cum rămâne cu pensiile pentru grupe de risc și condiții grele. Ajutoarele și compensațiile pe care le vor primi vârstnicii în 2025
  3. Semnalele care anunță o posibilă mare criză economică, asemănătoare celei din 1930. Cum să te pregătești pentru „furtună". Economist: „Trebuie să avem o strategie"
  4. Cum se descurcă în 2025 angajații din IT după eliminarea facilităților fiscale. Prea puțini angajatori suportă scăderile de salarii
  5. Taximetriștii câștigă „războiul” cu Uber și Bolt: După 10 ani de proteste, ultimele promisiuni și sancțiunile ANAF împing românii înapoi în mașinile galbene
  6. Statul vrea să controleze o firmă înființată de un gigant al petrolului din Rusia și care a trecut prin mâinile unui fugar moldovean. Legătura cu companiile strategice din România
  7. Putin primește o veste groaznică din țară: Rusia este în pragul colapsului, două fenomene se răspândesc
  8. Primele detalii despre fabrica sud-coreeană de armament care va fi construită în România. Când se va deschide și câți angajați va avea
  9. Frica de mutarea lui Trump cuprinde o mare putere din Europa: Pune pe masă 500 de miliarde
  10. Ministrul Finanțelor va prezenta Comisiei Europene noile taxe fiscale care vor fi introduse în România. De când vor intra în vigoare