Probleme grave la ARDAF

Vineri, 30 Septembrie 2005, ora 17:08
1478 citiri

ARDAF, societatea de asigurari controlata de Ovidiu Tender, are probleme grave. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a decis sa introduca compania intr-un soi de directorat economic si a cerut administratiei sa aplice urgent masuri de reorganizare pentru a evita intrarea in incetare de plati. Evident vor sta cu ochii pe ei.

Acest fapt inseamna probleme pentru zeci de mii de asigurati si mai ales in care societatea se ocupa si de asigurarea soldatilor romani si a tehnicii militare aflate in Afganistan si Irak. ARDAF a prins nu se stie cum astfel de contracte cu armata, in ciuda scandalului declansat in jurul afacerii.

Comisia a instituit supravegherea speciala la ARDAF pentru ca indicele de solvabilitate si lichiditatile la asigurari generale se afla sub limita legala. Indicatorul respectiv reprezinta practic capacitatea financiara a unei societati de asigurare de a-si acoperi in orice moment obligatiile ce decurg din contracte. Cu alte cuvinte, daca s-ar intampla un dezastru, ARDAF ar fi in imposibilitatea de a-si onora contractele. Ca urmarea a acestei situatii, comisia de supraveghere a Asigurarilor a trecut la aplicarea legii privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare. Deocamdata la partea de redresare financiara. Patronul, Ovidiu Tender, vede insa un alt scenariu si o redresarea rapida.

ARDAF ocupa locul cinci in topul asiguratorilor din Romania si, potrivit raportului CSA pe anul trecut, a avut prime brute subscrise de aproximativ 50 de milioane de euro. Cota sa de piata este de circa 6,5%. Societatea a avut anul trecut un profit de numai 100.000 de euro. Totusi actuala situatie era anuntata de mici semnale, iar pe piata circulau zvonuri privind unele auditari care ar fi aratat situatia dezastruoasa a ARDAF. In acelasi raport al Comisiei este mentionat ca ARDAF a avut anul trecut neconcordante intre cifrele inregistrate in balantele de verificare si cifrele inscrise in rapoartele financiare si modul de inregistrare a rezervelor tehnice la asigurari generale. A fost sanctionata de CSA, dar numai cu un avertisment scris.

La sfarsitul anului trecut, ARDAF nu-si acoperea in totalitate rezervele constituite pentru asigurarile de viata cu active admise. Deficitul era de 4,8 miliarde lei. Societatea a justificat lipsa celor aproape 5 miliarde de lei prin faptul ca primele de asigurare de viata, aflate in casieriile sucursalelor societatii, au fost virate mai tarziu decat s-a facut raportarea la CSA. Actionar majoritar la ARDAF este Tender SA, cu 70% din actiuni.

Antena 3