Ovidiu Tender a pus mana pe Industria Lanii Timisoara

Marti, 27 Iulie 2004, ora 09:52
5076 citiri

Desi legea ii interzicea, pentru ca avea datorii la stat, Tender a continuat sa cumpere societate dupa societate.In ultimii ani, firmele lui Ovidiu Tender au manifestat un mare apetit pentru procesul de privatizare si au cumparat de la stat, rand pe rand, pachetele majoritare de actiuni pe care Fondul Proprietatii de Stat si, ulterior, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului le administrau la mai multe societati comerciale.

De pe aceasta lista nu lipsesc societati "grele", cum ar fi Carom Onesti, Prospectiuni Bucuresti, Atlas-Gip Ploiesti sau Vulcan Bucuresti, care au ajuns, la doar cativa ani de la privatizare - unele chiar la cateva luni de zile - in situatia de a avea datorii imense la bugetul consolidat al statului.

Un exemplu de privatizare "a la Tender" este si acapararea pachetului majoritar de actiuni de la SC Industria Lanii SA Timisoara, societate in cazul careia, nici in ziua de azi, nu a fost lamurita o majorare de capital facuta de SC Tender SA in 2001. S-ar zice ca majorarea cu pricina s-a facut taman la momentul oportun, mai ales ca peste numai un an si jumatate, pe 3 septembrie 2002, Tender SA avea sa cumpere si restul de actiuni detinute de stat la SC Industria Lanii SA (ILSA), adica un pachet de 36,97%.

Ca aceasta majorare nu a fost deloc in regula o dovedeste si faptul ca ea s-a lasat cu "decapitari" la nivelul conducerii locale a APAPS, directorul de la acea data, Radoslav Iovanovici, fiind inlocuit din functie. Motivul "oficial" invocat a constat tocmai in "modul defectuos in care a fost mandatat reprezentantul statului in Adunarea Generala a Actionarilor de la ILSA". Adica, exact in forul competent care si-a dat acordul pentru majorarea de capital de 10 miliarde facuta de Tender SA.

Reprezentantii statului au invocat apoi, in repetate randuri, ca privatizarea ILSA a condus la "salvarea societatii", iar actionarii contestatari au pierdut, rand pe rand, procesele deschise in instantele timisorene.

Dar, in memoria localnicilor, privatizarea Industriei Lanii a ramas vie si ca urmare a scandalului iscat de intentia lui Ovidiu Tender, noul proprietar, de a evacua nu mai putin de 188 de locatari, din blocul de locuinte al intreprinderii, pentru a-si putea pune in aplicare planurile imobiliare megalomane. Amaratele de locuinte in care oamenii isi duceau viata de ani de zile urmau sa fie transformate in selecte camere de hotel sau in birouri de firma. Dupa luni de procese in instanta, de mitinguri si de amenintari cu blocarea traficului, chiriasii au fost lasati in pace.

In schimb, majorarea de capital de la ILSA, practic primul pas facut de Tender SA pentru a pune mana pe intreaga societate, ramane in continuare in vizorul autoritatilor. Institutiile abilitate sustin ca vor demara noi verificari asupra modului in care, in 2001, Tender SA a reusit sa ajunga din postura de actionar minoritar - cu 25,8% din actiuni - in actionar majoritar, detinator a 56,36% din actiuni.

Inainte de majorarea capitalului social inregistrata la Oficiul Registrului Comertului in data de 18 aprilie 2001, SC Industria Lanii SA Timisoara avea un capital social de 14,27 miliarde de lei. Fostul FPS detinea un pachet de actiuni de 62,89%, iar SC Tender SA Timisoara un pachet de actiuni de 25,8%. Dupa majorarea de capital din aprilie 2001, statul a ramas proprietarul a 36,97% din actiuni, in timp ce partea lui Tender a ajuns la 56,36%.

Societatea patronata de Ovidiu Tender s-a insinuat incet, dar sigur in structura producatorului timisorean de tesaturi de lana pieptanata. Scenariul acapararii societatii a fost extrem de bine tesut de controversatul om de afaceri.

Conducerea APAPS preciza intr-un act oficial datat decembrie 2001: "La inceputul anului 2001, SC Industria Lanii SA Timisoara, cu sprijinul actionarului semnificativ SC Tender SA (...), a reusit stoparea unei actiuni de declansare a falimentului promovata de creditorul Rominex SA. In acelasi timp, actionarul semnificativ SC Tender SA a solicitat Sucursalei Regionale Vest Romania Timisoara a Autoritatii pentru Privatizare si Administarea Participatiilor Statului majorarea capitalului social al SC Industria Lanii SA Timisoara prin emisiune de noi actiuni, in vederea atragerii de lichiditati necesare pentru achitarea datoriilor restante, a creantelor pentru firmele creditoare care solicitasera in instanta falimentul societatii, precum si pentru reluarea productiei de stofe, care reprezinta obiectul principal de activitate al societatii".

"Surpriza": Tender, singurul actionar care a subscris

Pe 12 ianuarie 2001 a avut loc Adunarea Generala a Extraordinara a Actionarilor ILSA, iar reprezentantul APAPS in AGA a votat pentru majorare de capital, fiind mandatat de conducerea locala a APAPS in acest sens. Pana la expirarea termenului de subscriere, adica pe 15 martie 2003, singurul care a subscris a fost, surpriza (sic!), Tender SA Timisoara, societate care a subscris un numar de 400.000 de actiuni, varsand in contul societatii suma de 10 miliarde de lei. Aceasta subscriere a fost validata ulterior de actionari. Dupa aceasta operatiune, APAPS a ramas cu 36,97% din actiuni, actionar majoritar devenind SC Tender SA.

Ulterior, aceasta majorare de capital a fost atacata in instanta, cum era de asteptat, fara nici cea mai mica urma de succes. Conducerea APAPS de la acea data nu a facut nici un secret din faptul ca "s-au constatat anumite disfunctionalitati cu privire la mandatarea reprezentantului APAPS in AGA Industria Lanii SA Timisoara, generate de catre fostul director al Sucursalei Regionale Vest Romania Timisoara, Radoslav Ivanovici, care, ulterior, a fost inlocuit din functie". Aceasta a fost singura masura luata de reprezentantii statului.

Ulterior, pe 3 septembrie 2002, si restul de actiuni detinute de stat au fost vandute tot societatii patronate de Ovidiu Tender, prin licitatie cu strigare.

Ultima ora: Grupul Tender "asigura" mancarea la spitalul CFR Timisoara

Si pentru ca afacerile lui Tender sunt raspandite in cele mai diverse domenii, de la jocuri mecanice pana la instalatii nucleare, merita mentionat ca, de doua luni, grupul pe care acesta il patroneaza "asigura", prin firma de catering a Hotelului Casa Palace, mancarea pentru bolnavii internati in Spitalul CFR Timisora. Bolnavii se plang de cantitatea infima de mancare pe care o primesc, meniul, platit de conducerea unitatii sanitare cu 48.000 lei, constand mai ales in biscuiti si cartofi "garnisiti" cu oua fierte. Micul dejun reprezinta 10 biscuiti si o lingura de marmelada; la cina, tot biscuiti. Pranzul consta, cu mici variatii, in cartofi fierti cu ou fiert. Desi pacientii sunt lesinati de foame, conducerea spitalului e multumita: de cand cumpara mancarea de la firma lui Tender nu se mai arunca nimic.

Sursa: Curentul