Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza de pe Bursa ataca firmele de peste 100 mil. €

Criza de pe Bursa ataca firmele de peste 100 mil. €

Corectiile puternice din ultimele luni de la Bursa au taiat din valoarea companiilor listate, in acest moment doar 29 de emitenti de pe BVB si Rasdaq depasind capitalizarea de 100 milioane de euro.Cele mai mari 29 de companii listate la BVB si Rasdaq concentreaza 76,6% din capitalizarea totala a celor doua piete. La sfarsitul sedintei bursiere de luni, capitalizarea cumulata a BVB si Rasdaq era de 28,56 mld. euro, in scadere cu aproape 50% fata de jumatatea lunii iulie. Numarul companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti, care au o capitalizare mai mare de 100 mil, euro, a scazut la 21, in timp ce, inainte de inceperea corectiilor de la Bursa, in luna iulie, 26 de companii aveau o capitalizare mai mare de 100 mil. euro. Cele mai puternice corectii au fost resimtite de cele mai mari companii de pe Rasdaq, unde, din 23 de societati cu o capitalizare mai mare de 100 mil. euro in luna iulie, au mai ramas doar opt. "Pana acum, au iesit bani straini din piata, ca urmare a ingrijorarilor legate de macroeconomie si politic, dar si ca urmare a scaderilor de pe pietele externe. Cred ca actualele preturi sunt atractive pentru cei care inca nu luasera decizia sa intre in Romania", a declarat Adrian Caramiha, directorul general adjunct al SSIF Broker.

Cea mai mare companie de la BVB ramane Petrom, care are, in prezent, o valoare bursiera de 7,78 miliarde euro, fata de capitalizarea de peste 10,5 miliarde euro inregistrata in luna iulie. Compania a pierdut in ultimele patru luni 24,59% din capitalizare. Primele patru companii de la BVB reunesc 70% din capitalizarea companiilor listate, in topul societatilor cu o capitalizare de peste un miliard de euro fiind Petrom, BRD, Alro si Banca Transilvania.

"O masa critica de investitori va sesiza oportunitatile de investitii, iar in acel moment, capitalizarile vor creste din nou", a spus Caramiha.

Compania nationala de transport al energiei electrice, Transelectrica, a iesit de pe lista companiilor cu o capitalizare de peste un miliard de euro, in acest moment compania valorand 638,7 milioane de euro. Compania a pierdut in ultimele patru luni circa 35% din valoare.

Oltchim Ramnicu Valcea a trecut pe ultimul loc in topul companiilor, cu o capitalizare mai mare de 100 milioane de euro, dupa ce statul a anulat majorarea de capital din 2003 de la combinatul chimic si va face o noua majorare de capital, in care va acorda drept de preferinta si celorlalti actionari. In luna iulie, Oltchim valora pe bursa 1,08 miliarde euro. Pe piata Rasdaq, compania de constructii Comnord Bucuresti, controlata de omul de afaceri Sorin Creteanu, este cea mai valoroasa companie de pe Rasdaq, cu o capitalizare de peste 230,56 milioane de euro. Pe pozitia a doua in topul capitalizarii se plaseaza compania Prospectiuni, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, care valoreaza 221 milioane de euro, la un pret de 36,9 lei pe actiune. In luna iulie, Prospectiuni valora 232 milioane de euro. Dupa ce, in luna iulie, valora 247 milioane de euro, Automobile Craiova a iesit din topul companiilor cu o valoare de peste 100 milioane de euro, in acest moment valorand 93,87 milioane de euro.

Pe piata de capital din Romania sunt listate, in prezent, peste 2.000 de companii, din care circa 500 se tranzactioneaza regulat, piata de capital romaneasca fiind printre primele din Europa din punctul de vedere al numarului de emitenti.

'O masa critica de investitori va sesiza oportunitatile de investitii, iar in acel moment, capitalizarile vor creste din nou Adrian Caramiha Broker Cluj.

Cititi integral in Business Standard

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1321 ori