Procedurile neclare si birocratia excesiva impiedica absorbtia fondurilor UE

Marti, 29 Iunie 2010, ora 16:07
1413 citiri
Procedurile neclare si birocratia excesiva impiedica absorbtia fondurilor UE

Procedurile neclare, birocratia excesiva, prefinantarea prea mica sau intarzierea mare a rambursarilor constituie principale cauze pentru absorbtia redusa a fondurilor europene, dar si nemultumiri ale beneficiarilor, a declarat, marti, Oana Preda de la Centrul de Resurse pentru participare publica, precizeaza Mediafax.

Oana Preda a explicat ca rolul Centrului de Resurse pentru participare publica este de a colecta sesizari de la aplicanti, privind accesarea fondurilor europene, iar principalele nemultumiri ale acestora se refera la fluxul financiar din cadrul proiectelor, la prefinantarea prea mica sau la intarzierile mari inregistrate in cazul rambursarilor.

"De asemenea, multe sesizari au venit din zona comunicarii si asta pentru ca multe proceduri erau neclare iar aplicantii nu stiau cum sa le interpreteze", a mai spus directorul executiv de la Centrul de Resurse pentru participare publica.

Printre nemultumiri se numara si birocratia excesiva dar si volumul mare de hartie sau de timp care se pierde pentru respectarea unor proceduri, de multe ori considerate in plus.

In acest context, directorul Autoritatii de Management a Programului operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), Cristina Zevedei, a explicat ca la unele proceduri, chiar daca sunt considerate inutile de catre aplicanti, nu se poate renunta din cauza faptului ca ele sunt impuse de catre autoritatea de audit sau de catre Ministerul de Finante.

"Oricat as vrea sa renunt la anumite proceduri, reglementarile pe care le avem de la autoritatea de audit si de la Ministerul de Finante ne obliga sa fim rigurosi", a spus Cristina Zevedei.

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a atras atentia ca pentru o mai buna absorbtie a fondurilor europene, AMPOSDRU ar trebui sa continue realocarea sumelor pe axe in functie de necesitatile economiei romanesti si sa-si completeze structura organizatorica, avand in vedere ca in prezent doar 70 la suta din posturi sunt ocupate.

"Aceasta completare este absolut necesara pentru ca vorbim de un domeniu pentru care nu ar trebui sa existe restrictii", a spus Nicolescu.

In plus, presedintele CNIPMMR a propus introducerea unui sistem de motivare a angajatilor din acest domeniu, care reusesc sa faca performanta, explicand ca acestia ar trebui sa fie stimulati sa-si asume responsabilitati.

El a mai atras atentia ca exista probleme si in privinta recuperarii TVA-ului, in sensul ca se inregistreaza intarzieri de pana la un an si jumatate si a solicitat AMPOSDRU sa intervina astfel incat "TVA-ul pentru fonduri structurale sa se ramburseze cu prioritate".

La randul sau, vicepresedintele Confederatiei National Sindicale "Cartel Alfa", Petru Dandea, a precizat ca in 16 iunie a fost inaintat Comisiei Europene un set de propuneri referitoare la accesarea fondurilor structurale.

Printre acestea, se afla acordarea de subventii globale entitatilor mici care au doar expertiza tehnica, nu si capacitate financiara sau includerea asistentei tehnice, inclusiv pentru partenerii de proiect, din faza de proiectare.

Comisia Europeana a decis, dupa misiunea de audit, reluarea platilor in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, care au fost suspendate in decembrie 2009 din cauza unor deficiente, a informat, luni, AMPOSDRU.

Suspendarea temporara a platilor in cadrul POSDRU a fost decisa de catre Comisia Europeana in urma misiunii de audit din luna decembrie 2009.

Ca urmare a acestei masuri, conducerea Ministerului Muncii a decis schimbarea din functie a fostei conduceri AMPOSDRU.

Valoarea finantarii nerambursabile a ajuns, la 11 iunie, la aproximativ 1,2 miliarde de euro, fiind semnate 791 de contracte, iar alte 360 de proiecte cu valoare de 700 de milioane de euro sunt in curs de contractare. 

 

Robert Negoiță îl atacă pe Nicușor Dan și spune că vrea referendum pentru regulile de urbanism în Bucureşti. "Vii cu fumigene de acest fel"
Robert Negoiță îl atacă pe Nicușor Dan și spune că vrea referendum pentru regulile de urbanism în Bucureşti. "Vii cu fumigene de acest fel"
Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, vrea să propună un referendum cu privire la regulile de urbanism în Bucureşti. El este de părere, însă, că ideea edilului general al Capitalei,...
Creatorul Start-Up Nation, Florin Jianu, a recunoscut: "Nu-și atinge potențialul". Adrian Negrescu, tranșant: "E o problemă de viziune economică"
Creatorul Start-Up Nation, Florin Jianu, a recunoscut: "Nu-și atinge potențialul". Adrian Negrescu, tranșant: "E o problemă de viziune economică"
Dezbaterile referitoare la utilitatea Start-Up Nation continuă. Prin intermediul acestui program, Guvernul își propune să creeze mii de antreprenori, printr-un ajutor de 50.000 de euro,...
#europene, #fonduri, #intarzieri, #proiecte, #rambursari , #stiri Ovidiu Nicolescu