Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mediul de afaceri, din ce in ce mai respingator

Mediul de afaceri, din ce in ce mai respingator

Ponderea intreprinzatorilor care percep mediul romanesc de afaceri ca fiind stanjenitor a crescut de la 23% in 2005 la aproape 35% in 2006, releva sondajele anuale realizate de Consiliul National al IMM-urilor.Rezultatele sondajului antreprenorial pe 2006, prezentate, ieri, de conducerea Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), pun in evidenta si faptul ca mediul de afaceri e considerat favorabil intr-o masura din ce in ce mai mica. Anul trecut, mai bine de jumatate din cei chestionati (52%) se declarau multumiti; acum, mai putin de o treime (30%) din patroni considera ca evolueaza intr-un mediu permisiv.

Ca si in sondajul CNIPMMR de anul trecut, in topul pe 2006 al dificultatilor cu care se confrunta oamenii de afaceri se mentin fiscalitatea excesiva si birocratia, urmate de scaderea cererii interne, problemele ridicate de creditarea bancara si coruptia. Intensitatea acestor perceptii creste odata cu vechimea firmelor participante la sondaj, probabil si pentru ca respectivele probleme sunt semnalate, fara rezultate spectaculoase, de mai bine de 15 aniA

Finantare de la rude si prieteni

Din punctul de vedere al finantarilor la care apeleaza oamenii de afaceri, ponderea celor care folosesc doar surse proprii (rude, prieteni etc.) este de 77%, in usoara scadere fata de anul trecut. Creditele bancare sunt accesate de 47% din cei chestionati in 2006 (in 2005 erau 31%). In acest an, buna parte din patroni au inceput sa apeleze la surse alternative, cum ar fi factoringul - transferarea debitelor si creantelor catre banci, acestea oferind cash in schimbul viitoarelor incasari ale firmelor astfel finantate.

Firmelor le merge totusi ceva mai bine

Fata de anul trecut, performantele IMM-urilor investigate sunt intr-o usoara crestere, arata rezultatele sondajului. Aproape 60% din companii au inregistrat cresteri in 2006 si numai 12% au avut performante scazute in raport cu cele din 2005. Comentand aceste rezultate, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a declarat ca "evolutia economica este in general pozitiva, dar perceptia privind mediul de afaceri continua sa fie negativa fata de anii trecuti". Sondajul a fost realizat pe un grup de 1.306 intreprinderi mici si mijlocii, esantion pe care Consiliul IMM-urilor il considera reprezentativ pentru economia Romaniei.

Carta Alba a IMM-urilor, la a patra editie

Sub egida Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a fost lansata, ieri, cea de-a patra Carta Alba a IMM-urilor din Romania A- editia pe 2006. Lucrarea s-a consacrat deja ca o monografie completa a celui mai important sector din economie A- IMM-urile, continand statistici unice referitoare la performantele firmelor din aceasta categorie. Dupa o analiza a sectorului si a dinamicii acestuia in anul precedent, Carta Alba a IMM-urilor prezinta o caracterizare a activitatii companiilor pe baza situatiilor financiare anuale, ca si rezultatele unei ample investigatii in randul intreprinzatorilor, privind starea actuala si viitoare a mediului romanesc de afaceri.

Dan STRAUT

Adevarul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 703 ori