Mai mult de o treime din IMM-uri vor disparea din cauza impozitului forfetar

Marti, 12 Mai 2009, ora 13:00
1531 citiri
Mai mult de o treime din IMM-uri vor disparea din cauza impozitului forfetar

In urma aplicarii impozitului forfetar, aproximativ 35% din microintreprinderile romanesti vor disparea de pe piata, a declarat marti presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucurestiului (CCIB), Sorin Dimitriu, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, in Romania exista aproximativ 110.000 firme care au o cifra de afaceri mai mica de 10.000 de lei si un numar de 67.000 de salariati, prin urmare mai putin de un salariat pe companie.

"Aceste firme, care au un salariat sau chiar nici unul sunt fie firme inactive, si in acest context nu este eficient ca astfel de intreprinderi sa fie supuse in continuare controlului, reglementarilor si supravegherii, fie sunt companii care evita sa-si declare toate veniturile.

Exista intreprinderi care declara pierderi pe o perioada cuprinsa de la trei la cinci ani", a declarat marti secretarul de stat in Ministerul de Finante, Gratiela Iordache.

Potrivit datelor ministerului, sectoarele unde se inregistreaza cele mai multe firme care merg in pierdere sunt comertul cu amanuntul, comertul cu ridicata, consultanta, arhitectura, contabilitatea, sectorul imobiliar, ramuri ale economiei care, in timpul boom-ului economic al ultimilor ani, erau sectoarele cu un grad ridicat de profitabilitate.

Iordache a precizat ca, la discutiile privind introducerea impozitului forfetar, una dintre variante era renuntarea la acesta prin marirea TVA-ului.

In plus, potrivit presedintelui CCIB, anul trecut peste 20% din produsul intern brut era reprezentat de economia subterana, evaziunea fiscala de la plata TVA-ului depasind 20 de miliarde de lei.

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat recent ca banii care trebuie achitati ca impozit minim ar putea reprezenta chiar suma de care micile firme au nevoie pentru a supravietui, astfel ca aplicarea impozitului forfetar in cuantumul si forma propuse de Ministerul de Finante ar putea duce la falimentul a catorva zeci de mii de astfel de intreprinderi.

Firmele care au o cifra de afaceri mai mica de 12.000 de euro vor trebui sa plateasca anual la stat un impozit minim de 500 de euro, a declarat luna trecuta ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, adaugand ca firmele care nu pot plati nici macar aceasta suma nu-si justifica existenta.

#IMM-uri, #impozit, #forfetar, #microintreprinderi, #piata, #afaceri , #stiri Ovidiu Nicolescu