Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Intreprinzatorii, de partea integrarii

Intreprinzatorii, de partea integrarii
Daca pana acum s-a discutat despre dezastrul pe care l-ar putea crea normele UE in randul IMM-urilor autohtone, acum, la un pas de integrare, intreprinzatorii sunt tot mai optimisti in ceea ce priveste viitorul lor. Concret, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana reprezinta pentru 40% dintre agenti economici o oportunitate de dezvoltare a afacerilor.Opinia apartine presedintelui Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, Ovidiu Nicolescu, exprimata cu ocazia lansarii versiunii "Cartei Albe a IMM-urilor din Romania 2006", in limbile engleza, franceza, germana si spaniola.
Concret, Carta Alba a IMM-urilor prezinta activitatea companiilor in functie de situatia lor financiara anuala, precum si rezultatele unui sondaj in randul intreprinzatorilor. Acestia din urma au dat un raspuns in functie de starea actuala si viitoare a mediului de afaceri romanesc.

Conform unei analize privind dinamica acestui sector in 2005, se remarca faptul ca "evolutia economica este in general pozitiva, dar perceptia privind mediul de afaceri continua sa fie negativa fata de unele sectoare, precum finantarea sau birocratia", a precizat Ovidiu Nicolescu. Sondajul a fost realizat pe un grup de 1.306 intreprinderi mici si mijlocii, esantion pe care Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania il considera reprezentativ pentru economia Romaniei.

La randul sau, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania considera ca lucrarea s-a consacrat deja ca o monografie completa a celui mai important sector din economie, IMM-urile. Carta Alba contine statistici exacte cu privire la performantele firmelor din aceasta categorie. In opinia sa, succesul din punct de vedere economic al intreprinzatorilor depinde in cea mai mare parte de capacitatea lor de a face fata concurentei de pe piata libera, europeana.

Lucrarea cuprinde o analiza complexa la nivel national si regional a intreprinderilor mici si mijlocii. Potrivit studiului, sectorul privat al IMM-urilor are un potential important de dezvoltare. Presedintele Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, Ovidiu Nicolescu a argumentat ca un exemplu in acest sens l-ar putea constitui numarul mare de locuri de munca create de firmele private.

Proiectul pentru noua lege privind investitiile pare a fi motorul principal de impulsionare al economiei, este de parere ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, Bogdan Pascu. Proiectul cuprinde o serie de facilitati ce vor fi acordate investitorilor, printre care credite acordate cu dobanda preferentiala si dreptul de a folosi unele proprietati din domeniul privat al statului sau al autoritatilor locale. Mentionam ca facilitatile vor fi acordate atat investitorilor straini, cat si celor romani.

Nicoleta Margineanu
Bani si afaceri


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 790 ori