Firmele mici vor protectie sociala

Joi, 14 Iulie 2005, ora 00:59
866 citiri

Patronatele se pling, in numele intreprinderilor mici si mijlocii, ca subventiile de la stat ar fi prea mici.Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), s-a declarat nemultumit de banii alocati in bugetul pe 2005 pentru derularea programelor dedicate IMM-urilor. Desi au primit de aproape 9 ori mai mult decit in 2004, Nicolescu spune ca suma nu acopera decit un sfert din necesitatile financiare de care au nevoie micii intreprinzatori.

Bugetul pe 2004 aloca peste 83 de miliarde de lei pentru IMM-uri. Pentru acest an, suma a depasit 736 de miliarde de lei pentru o parte din programele dedicate acestor firme. Per total, IMM-urile au la dispozitie 1.050 de miliarde de lei in acest an. Nicolescu a adaugat ca rectificarea bugetara a redus suma finala cu 50 de miliarde, pina la 1.000 de miliarde.

In plus, a spus presedintele CNIPMMR, acesti bani reprezinta un sfert din cit ar trebui sa primeasca intreprinderile mici si mijlocii. Potrivit legii privind stimularea infiintarii si dezvoltarii IMM-urilor, bugetul prevazut pentru acest an ar fi trebuit sa aloce aproximativ 4.000 de miliarde, adica 0,2% din produsul intern brut. Oficialii organizatiei patronale s-au plins si de eliminarea dobinzilor subventionate ce permiteau societatilor comerciale, care contracteaza credite pentru export, sa beneficieze de rambursarea de catre Banca de Export-Import a Romaniei a jumatate din valoarea creditelor.

Autor: Florin Cepraga

Cotidianul