Cum salvam 100 000 de IMM-uri? Statul ia 1,5 miliarde de euro si plateste arieratele

Marti, 17 Mai 2011, ora 12:27
2606 citiri
Cum salvam 100 000 de IMM-uri? Statul ia 1,5 miliarde de euro si plateste arieratele

"Daca statul ar gasi un credit de un miliard si jumatate de euro, care s-ar folosi sa nu mai fie arierate in economie, asta ar insemna o infuzie in economie de 4-5 miliarde euro care ar debloca peste 100.000 de firme. Astfel, s-ar ajunge cu platile la zi. Foarte multe IMM-uri sunt restantiere datorita statului", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, pentru Bloombiz.ro.

Din punct de vedere economic, perioada 2001-2008 a fost cea mai buna pentru IMM-uri.

Fostul consilier ANIMMC, Traian Caramanian, considera ca acum 5-6 ani existau pe piata 800.000 de IMM-uri, dar doar jumatate dintre ele erau "sanatoase".

Acesta mai spune ca IMM-urile romanesti trec printr-o perioada grea si chiar daca apar la Registrul Comertului cu zeci de mii de obiecte de activitate, realitatea e alta, multe dintre ele au un sigur obiect de activitate.

"A se vedea diferitele obligatii fiscale. Sa spunem ca o persoana are un mic magazin, iar tu, stat,  il trimiti sa-si ia nu stiu ce contabil. Are doi angajati, prin urmare ii trebuie nu stiu ce firma care sa-i faca protectia muncii pentru cei doi angajati. Legislatia stufoasa ii impiedica sa-si desfasoare activitatea", a mai precizat Traian Caramanian.

Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, subliniaza faptul ca o parte dintre problemele din economie sunt datorate arieratelor statului roman.

"Daca statul ar gasi un credit de un miliard si jumatate de euro, care s-ar folosi ca sa nu mai fie arierate in economie, asta ar insemna o infuzie in economie de 4-5 miliarde euro care ar debloca peste 100.000 de firme. Astfel, s-ar ajunge cu platile la zi. Foarte multe IMM-uri sunt restantiere datorita statului", a mai spus Ovidiu Nicolescu.

Presedintele CNIPMMR Ovidiu Nicolescu mai vede o cauza pentru marile blocaje din economie - lipsa cofinantarii din partea statului.

Respectiv, banii pe care Guvernul a anuntat ca ii va da spre infrastructura ar trebui sa fie gestionati astfel incat sa ajunga la IMM-uri si nu la marile companii din strainatate.

In opinia lui Nicolescu, lucrarile de infrastructura trebuie partajate pe loturi mai mici, care sa fie accesibile IMM-urilor.

Acest lucru ar accelera intrarea banilor in economie si ar relansa sectorul de constructii.

De asemenea, presedintele CNIPMMR spune ca Guvernul ar trebui sa gaseasca modalitati prin care bancile sa ieftineasca creditele, care in prezent sunt de doua ori mai scumpe decat cele din alte tari.

"E clar ca Romania are un risc de tara mai mare, dar asta nu justifica faptul ca toate creditele sunt de doua ori mai scumpe. E normal sa fie mai scumpe decat in alte tari, dar nu dublu", a mai precizat Nicolescu.

Pe de alta parte, Caramanian spune ca IMM-urile romanesti depind foarte mult de multinationale.

"In afara de niste servicii legate de activitati de HORECA, marea majoritate a IMM-urilor ar trebui sa existe in jurul investitiilor puternice", a precizat fostul consilier ANIMMC.

Potrivit secretarului general al ANEIR,  Mihai Ionescu, IMM-urile sunt prezente in toate domeniile, nu neaparat ca exportatori directi fiindca nu au capacitatea sa exporte direct.

Multi dintre ele sunt sub-furnizori. IMM-urile romanesti sunt colaboratori ai firmelor exportatoare de nave, transformatoare, de masini si echipamente.

"Avem in domeniul mobilei, exportatori directi care au unitati proprii de productie si care sunt IMM-uri.

In constructiile de masini si in produsele agricole, IMM-urile depind de marile multinationale.

Foarte putini cultivatori de cereale si produse agroalimentare vand direct. Sunt si unitati, cum ar fi magiunul de Topoloveni, care vand direct. Chiar acum a mers in Dubai pentru a-si prezenta produsele", a mai declarat Mihai Ionescu.

Presedintele CNIPMMR spune ca IMM-urile vor performa mai bine in industrie, pentru ca la nivelul UE este o tendinta de incurajare a productiei industriale, dovada stand cresterile de exporturi ale Romaniei din ultimii 2 ani.

"Trebuie sa punem mai multe accent pe domenii ca informatica, telecomunicatii si servicii aferente in acest domeniu.

Avem mari sanse in domeniul eco-industriei. Avem specialisti buni in nanotehnologie, care trebuie incurajati".

De asemenea, Caramanian spune ca IMM-urile romanesti au capacitate mare de adaptare pentru ca multe din ele s-au dezvoltat dintr-o idee de "one man show".

"E un om care in principiu este si proprietarul, de cele mai multe ori e si administratorul afacerii si atunci e foarte usor de a lua o decizie", a precizat Caramanian.

"Cred ca sunt de ordinul sutelor de mii de IMM-uri care s-au declarat dornice sa faca export si import.

In anul 2008 existau in piata circa 24.800 de exportatori, printre care si IMM-isti. Dintre acestia, 6000 au iesit din zona exportului. Peste 90% din cei <<decedati>>  in materie de export au fost IMM-uri.

Acum mai sunt doar 18.000 dintre care 2000 sunt mari si mijlocii si restul sunt firme marunte", a adaugat Mihai Ionescu.

Exportul insemana aproximativ un sfert din PIB-ul tarii, anul trecut ridicandu-se la 37,3 miliarde de euro.

"Anul trecut am fost primii in Europa, am fost pe locul 1 in privinta recuperarii volumului de export din 2008 si am avut o contributie semnificativa la iesirea economiei romanesti din recesiune, anul acesta e un an foarte greu.

Anul acesta am inceput sa devenim sceptici pentru ca principalul aliat, cursul de schimb, a fost dat peste cap", a mai declarat Mihai Ionescu.

In opinia sa, aprecierea leului va duce la pierderi intre 5-15% pentru toti exportatorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#arierate stat, #creditare, #credite, #economie, #export imm, #exporturi, #imm, #imm-uri, #investitii, #salvare imm-uri , #stiri Ovidiu Nicolescu