Cresterea salariului minim baga 50.000 de firme in faliment

Marti, 19 Octombrie 2010, ora 23:36
1708 citiri
Cresterea salariului minim baga 50.000 de firme in faliment

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIMPP), Ovidiu Nicolescu, a declarat, marti, ca nu se impune nicio crestere a salariului minim pe economie in situatia actuala de criza, intrucat acest lucru ar duce la falimentul a cel putin inca 50.000 de firme, potrivit Mediafax. 

Ovidiu Nicolescu a spus, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, ca o eventuala majorare a salariului minim ar duce, pe langa falimentarea a cel putin 50.000 de firme, si la cresterea numarului de someri, pierderea unor produse si servicii si micsorarea Produsului Intern Brut.

"O marire a salariului minim in prezent, in conditiile in care se mentine legislatia actuala, nu este suportabila de catre economia nationala.

Sindicatele care cer aceasta majorare nu au nici cinci la suta membri din domeniul privat, ele reprezinta salariatii din domeniul public, sanatate, educatie, companiile de stat, unde nu sunt asemenea salarii", a subliniat Nicolescu.

Presedintele CNIMPP a mai spus ca sindicatele vorbesc de salarii din domeniul privat, iar patronatele au atras atentia ca daca s-ar majora salariul minim obligatoriu prin mecanismul de crestere a tuturor celorlalte salarii ar insemna ca cel putin 50.000 de firme sa intre in faliment, iar Romania nu are nevoie sa sporeasca falimentul de firme.

"Nu consideram necesar sa se majoreze niciun fel de salariu minim, pentru ca firmele care isi permit platesc mai bine, firmele care au performanta nu raman pe salariul minim, pentru ca au nevoie de oameni buni si oamenii buni nu se tin pe salariul minim.

Cele care au salariu minim sunt cele care sunt la nivelul supravietuirii, care nu pot da mai mult, iar aceste firme pe care noi le obligam sa dea mai mult nu au de unde si vor da faliment, si nu castigam nimic, vom ingrosa randul somerilor, vom mai pierde niste categorii de produse si servicii, va scadea PIB-ul, deci nu avem efecte pozitive", a explicat Nicolescu.

In opinia lui Nicolescu, in conditii de criza nu se impune asa ceva, despre majorarea salariului minim putandu-se discuta dupa ce tara va iesi din criza, peste un an de zile.

"Orice majorare de salariu trebuie corelata cu cresterea productivitatii muncii, iar productivitatea muncii nu a crescut.

Daca vom creste salariile peste nivelul productivitatii muncii, ducem firmele in faliment, iar in sectorul de stat vom avea salarii si preturi nesustenabile pentru ca au crescut mai mult decat productivitatea muncii", a adaugat Nicolescu.

Guvernul intentioneaza sa se prezinte in fata delegatiei FMI cu o noua cota unica de impozitare, cu un nivel mai scazut al contributiei pentru salarii si cu o usoara majorare a veniturilor aflate la coada grilei. 

Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
Începând cu luna viitoare, suma care trebuie plătită de o persoană care vrea să acopere perioadele în care nu a contribuit la pensie va crește. Majorarea este o consecință a modificării...
Importurile de gaze continuă să crească. Estimări privind producția internă
Importurile de gaze continuă să crească. Estimări privind producția internă
România a importat, în primele patru luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 493.200 tone echivalent petrol (tep), cu 13% mai mare (+56.700) faţă de cea din perioada...
#ovidiu nicolescu, #crestere, #salariu minim, #firme, #faliment , #stiri Ovidiu Nicolescu

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios topul de profil european
  2. Noul model Renault inspirat de un avion poate fi cumpărat și în România. Cu ce dotări vine și la ce preț
  3. Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
  4. Programul prin care Guvernul vrea să ofere românilor 50.000 de euro, contestat de "Leii" Dragoș Anastasiu și Cristina Bâtlan: "E nevoie de un juriu"
  5. Premierul Marcel Ciolacu pregătește 50.000 de euro pentru o categorie de români: „Urmărește crearea unei noi clase de asistați sociali". Critici dure din partea unui cunoscut antreprenor
  6. S-au copt pepenii mai devreme în Oltenia, dar producția e mai mică. Cu ce preț se vor vinde primele lubenițe românești
  7. Start-Up Nation 2024, aspru criticat. Verdictul specialiștilor: „Un măr otrăvit”. Marile „hibe” ale programului de sprijin pentru noii afaceriști
  8. După alegerile europarlamentare, Comisia urmează să dea verdictul. Decizia care ar putea afecta profund relațiile cu China, așteptată săptămâna aceasta
  9. Procesele „dieselgate” din Marea Britanie au prăbușit acțiunile mai multor producători auto europeni. Ce mărci văzut cele mai mari scăderi
  10. Românii au cumpărat substanțial mai multe mașini electrice în 2024. Ce mărci se vând cel mai bine în țară