Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cresterea salariului minim baga 50.000 de firme in faliment

Cresterea salariului minim baga 50.000 de firme in faliment

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIMPP), Ovidiu Nicolescu, a declarat, marti, ca nu se impune nicio crestere a salariului minim pe economie in situatia actuala de criza, intrucat acest lucru ar duce la falimentul a cel putin inca 50.000 de firme, potrivit Mediafax. 

Ovidiu Nicolescu a spus, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, ca o eventuala majorare a salariului minim ar duce, pe langa falimentarea a cel putin 50.000 de firme, si la cresterea numarului de someri, pierderea unor produse si servicii si micsorarea Produsului Intern Brut.

"O marire a salariului minim in prezent, in conditiile in care se mentine legislatia actuala, nu este suportabila de catre economia nationala.

Sindicatele care cer aceasta majorare nu au nici cinci la suta membri din domeniul privat, ele reprezinta salariatii din domeniul public, sanatate, educatie, companiile de stat, unde nu sunt asemenea salarii", a subliniat Nicolescu.

Presedintele CNIMPP a mai spus ca sindicatele vorbesc de salarii din domeniul privat, iar patronatele au atras atentia ca daca s-ar majora salariul minim obligatoriu prin mecanismul de crestere a tuturor celorlalte salarii ar insemna ca cel putin 50.000 de firme sa intre in faliment, iar Romania nu are nevoie sa sporeasca falimentul de firme.

"Nu consideram necesar sa se majoreze niciun fel de salariu minim, pentru ca firmele care isi permit platesc mai bine, firmele care au performanta nu raman pe salariul minim, pentru ca au nevoie de oameni buni si oamenii buni nu se tin pe salariul minim.

Cele care au salariu minim sunt cele care sunt la nivelul supravietuirii, care nu pot da mai mult, iar aceste firme pe care noi le obligam sa dea mai mult nu au de unde si vor da faliment, si nu castigam nimic, vom ingrosa randul somerilor, vom mai pierde niste categorii de produse si servicii, va scadea PIB-ul, deci nu avem efecte pozitive", a explicat Nicolescu.

In opinia lui Nicolescu, in conditii de criza nu se impune asa ceva, despre majorarea salariului minim putandu-se discuta dupa ce tara va iesi din criza, peste un an de zile.

"Orice majorare de salariu trebuie corelata cu cresterea productivitatii muncii, iar productivitatea muncii nu a crescut.

Daca vom creste salariile peste nivelul productivitatii muncii, ducem firmele in faliment, iar in sectorul de stat vom avea salarii si preturi nesustenabile pentru ca au crescut mai mult decat productivitatea muncii", a adaugat Nicolescu.

Guvernul intentioneaza sa se prezinte in fata delegatiei FMI cu o noua cota unica de impozitare, cu un nivel mai scazut al contributiei pentru salarii si cu o usoara majorare a veniturilor aflate la coada grilei. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1695 ori