80% din firme renunta la proiectele cu fonduri UE din lipsa cofinantarii

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 15:22
1778 citiri
80% din firme renunta la proiectele cu fonduri UE din lipsa cofinantarii

Reprezentantii Consiliului National pentru IMM-uri Private sustin ca numarul firmelor care renunta din lipsa banilor la implementarea proiectelor eligibile pentru finantare din fonduri europene a ajuns la niveluri alarmante, atingand 70-80% din total, precizeaza Mediafax.

"Statisticile sunt dramatice. 70-80% dintre companiile carora le-au fost aprobate proiecte cu finantare europeana renunta la implementarea acestora din cauza ca nu au bani pentru investitiile respective. O spun din experienta personala si din ce am vorbit cu alti colegi", a declarat, vineri, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania, Florin Jianu, care detine o firma de consultanta in domeniul elaborarii de proiecte cu finantare europeana.

Jianu a mentionat ca aceasta situatie se intalneste la toate programele cu finantare europeana, respectiv Programul Operational Regional sau Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania face parte din Consiliul National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).

CNIPMMR a reiterat necesitatea elaborarii unei strategii profesioniste care sa aiba doua directii, respectiv majorarea numarului de IMM-uri si cresterea calitatii firmelor mici si mijlocii infiintate.

"In ultimele 18 luni, Romania a pierdut 160.000 de IMM-uri. Este absolut necesar sa avem o strategie pentru a reface numarul de firme mici si mijliocii de la nivelul anului 2008. Fara linii strategice care sa incurajeze infiintarea de firme, estimarile privind cresterea economica din urmatorii ani sunt himere", a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

El a atras atentia ca prin proiectele cu finantare de la buget care vizeaza incurajarea de firme noi nu au reusit sa fie create decat 60 de IMM-uri anual, un nivel insignifiant pentru o piata de marimea Romaniei.

Reprezentantii patronatului sustin, de asemenea, ca masura de incurajare a crearii de locuri de munca, reducerea cu cinci puncte procentuale a contributiilor asigurarilor sociale din sarcina angajatorului.

Intreprinzatorii reclama in continuare birocratia la inregistrarea unei firme, mentionand ca si in unele tari din Africa o firma se poate infiinta intr-un timp mai scurt decat in Romania.

"Am fost in Senegal. Erau doua sali mari cu pupitre, cu reprezentanti de la toate autoritatile implicate in infiintarea unei firme. Cel care venea sa-si faca o firma trecea pe la pupitrele de unde avea nevoie de avize si in foarte scurt timp avea firma infiintata. Pana si in Senegal se poate si la noi nu", a spus Nicolescu.

O alta nemultumire a reprezentantilor firmelor mici si mijlocii se refera la impozitul minim, care asa cum au anuntat reprezentantii Executivului ar trebui eliminat la 1 octombrie.

Ei sustin ca Ministerul Finantelor nu a raspuns la solicitarile transmise de CNIPMMR pe aceasta tema. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#birocratie, #europeana, #finantare, #imm, #impozit, #minim, #programe , #stiri Ovidiu Nicolescu