Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Reprezentantii IMM-urilor cer dublarea schemei de minimis

Reprezentantii IMM-urilor cer dublarea schemei de minimis


Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis trebuie sa se dubleze, astfel incat sa creasca numarul estimat de intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) beneficiare, de la 2.000 la 4.000 de unitati, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis trebuie sa se dubleze. O parte din IMM-urile membre ale CNIPMMR ne-au solicitat sa intervenim pentru reducerea plafonului maxim al ajutorului acordat la 80.000 de euro, ceea ce va face ca numarul beneficiarilor sa creasca de 2,5 ori, chiar si fara acordarea de resurse suplimentare, de la 2.000 la 5.000 de intreprinderi. Este vorba de o valoare medie a ajutorului de 25.000 euro/beneficiar, fata de media de 62.500 euro/beneficiar luata in calcul in H.G. nr. 274/2013", a afirmat Ovidiu Nicolescu.

Acesta a subliniat, totodata, ca in Romania trebuie acordate ajutoarele de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii, care contribuie la dezvoltarea sau modernizarea acestora, la crearea de noi locuri de munca si la cresterea Produsului Intern Brut (PIB).

"Este esentiala maximalizarea efectelor schemei de ajutor, prin imbunatatirea procedurii, respectiv prin eliminarea criteriului prioritatii datei depunerii cererii si inlocuirea principiului 'Primul venit, primul servit', cu evaluarea calitativa a cererilor de ajutor de minimis.

De asemenea, trebuie instituite unele criterii de performanta pentru evaluarea cererilor, raportate la: sectoarele de activitate prioritare si competitive la nivel national/european; numarul de locuri de munca realizat; gradul de inovabilitate - noile tehnologii; cifra de afaceri etc. Nu in ultimul rand, evaluarea cererilor de ajutor trebuie facuta de catre o comisie de specialitate, constituita din reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Economiei - structura pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, precum si Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice", a precizat presedintele CNIPMMR.

Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis este de 500 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 125 milioane euro, cu posibilitatea suplimentarii, astfel: a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finantare, in valoare de 500 milioane lei, pentru perioada 2013-2014; b) credite bugetare pentru plata ajutorului de minimis, in valoare de 250 milioane lei, pentru anul 2014, respectiv 250 milioane lei, pentru anul 2015.

Sesiunea de inregistrare online desfasurata in 28 august pentru schema de minimis a fost declarata inchisa dupa numai sase minute, reprezentantii Ministerului Finantelor aratand ca resursele IT alocate schemei au fost insuficiente in urma anticiparii gresite a numarului mare de firme care sunt interesate.

De altfel, in cursul aceleiasi zile, ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a anuntat ca sesiunea va fi anulata si reluata ulterior pentru a oferi egalitate deplina de sanse tuturor IMM-urilor interesate sa inregistreze cereri de finantare, eliminand orice suspiciune cu privire la corectitudinea derularii acestei proceduri.

Chitoiu a dispus demararea unei anchete interne impreuna cu STS si alte institutii competente din domeniul sigurantei IT.

Prin aceasta schema de ajutor de stat, IMM-urile pot primi fonduri nerambursabile de pana la 200.000 de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1855 ori