'Sunt un adept al noii economii'

Marti, 08 Aprilie 2008, ora 15:18
2743 citiri
'Sunt un adept al noii economii'

Miza pe IT&C. Eugen Ovidiu Chirovici este de parere ca perspectivele mediului de afaceri autohton sunt pozitive si ca serviciile vor deveni cea mai dinamica componenta a PIB-ului. Cea mai importanta problema structurala a economiei romanesti este, in opinia analistului economic, perpetuarea, in ultimii ani, a deficitului de cont curent iar renuntarea acum la cota unica ar aduce mari prejudicii mediului de afaceri care doreste predictibilitate in materie de fiscalitate.

"Este remarcabila dezvoltarea exponentiala a sectorului IT in Romania care inseamna, intr-o mare masura, "noua economie" - o economie bazata pe cunoastere. Acestea incep sa aiba o contributie deosebita la PIB. Vanzarile on-line, spre exemplu, erau oarecum exotice in anii 90, in Statele Unite ale Americii. Cred ca Romania nu poate sa ramana in afara acestei interconexiuni si, mai mult decat atat, poate sa profite de experienta acumulata deja de aceste tari. Noi nu refacem toata istoria IT-ului din Occident ci up-gradam pe tehnologiile noi, ma refer atat la hard cat si la soft. Sunt un adept al noii economii!"


Despre economia americana si recesiunea cu care aceasta se confrunta, analistul declara ca exista doua tipuri de criza care pot aparea intr-o economie, o criza care poate sa rezulte din anumite greseli administrative si criza care tine de mersul economiei libere.


"Exista economii care intra in criza, periodic. Criza americana nu este una structurala ci, mai degraba, punctuala. Pe de alta parte, undele de soc din economia SUA, care inseamna aproape 1/3 din economia mondiala, se vad foarte bine intr-o economie foarte conectata cu SUA, respectiv Europa de Vest".


"La noi, efectele sunt indirecte si anume: criza SUA afecteaza economiile europene occidentale, iar noi suntem integrati in aceste economii. Un sfat pe care l-as da tuturor este sa nu intre in panica, inclusiv daca s-ar atinge pragul psihologic de 4 lei pentru un euro".


In ceea ce priveste relatiile economice ale Romaniei cu Rusia, Eugen Ovidiu Chirovici crede ca este o relatie dezechilibrata, nu numai datorita faptului ca Romania este dependeta de importurile energetice din Rusia dar mai ales pentru ca nu reuseste sa vanda pe piata rusa.



O alta problema pe care a identificat-o analistul este infrastructura iar cauza deficientelor din acest domeniu este, in opinia acestuia, faptul ca dupa '90 s-a mers pe ideea investitiilor in drumurile municipale, orasenesti, pe reabilitarea infrastructurii de tipul 2 si nu pe constructia de autostrazi".


Renuntarea in momentul de fata la cota unica, o eroare


"Politica fiscala din ultimii patru ani a fost una izbutita, cota unica si-a produs efectul benefic in mod vizibil. Pe de alta parte, nu s-a inregistrat o sporire a fiscalitatii, ceea ce e un lucru foarte bun".


In opinia acestuia, cota unica ar fi trebui urmata de relaxare pe costul locului de munca.


"Renuntarea la cota unica ar fi o mare greseala pentru ca unul dintre aspectele pozitive ale unui cadru fiscal este predictibilitatea. Mediul de afaceri abia a digerat cota unica care a simplificat mult lucrurile si cred ca renuntarea la cota unica, in acest moment, nu ar produce efecte pozitive".


"Agricultura romaneasca, spre deosebire de cea franceza sau poloneza, are niste tare genetice: faramitarea proprietatii, imbatranirea fortei de munca, logistica nefericita, infrastructura care nu permite dezvoltari colaterale".

Vezi interviul video cu Eugen Ovidiu Chirovici - partea 1 -

Vezi interviul video cu Eugen Ovidiu Chirovici - partea 2 -