Tsunamiul va lovi Romania in aprilie

Marti, 17 Februarie 2009, ora 23:04
19821 citiri
Tsunamiul va lovi Romania in aprilie

Pentru publicul larg din tara noastra, criza economica mondiala a fost, pina acum, mai mult un bau-bau dezbatut la talk-showuri. Incepind cu luna aprilie, tsunamiul care pina acum a ravasit America si Europa de nord si de vest va lovi Europa centrala si Balcanii. Inclusiv Romania.

Mecanismul de propagare a undelor de soc ale crizei cu epicentrul in "buricul financiar al lumii" - Wall Street-ul - a urmat principiul unui cutremur de pamint. Undele de soc au inceput, odata cu vara anului trecut, sa mature nordul batrinului continent, iar incepind cu acest an se indreapta spre Europa centrala si Balcani. S-a urmat, practic, circuitul fluxurilor financiare si comerciale SUA-Europa.

Deja toate tarile din vestul si nodul Europei au intrat, oficial - conform cifrelor comunicate pentru anul 2008 - in recesiune. Valul s-a oprit - deocamdata - la Austria, Cehia, Slovacia, Romania, Bulgaria si Grecia.

Fiecare stat a fost afectat in proportii diferite, in functie de reactia autoritatilor, soliditatea sistemului financiar-economic si geometria politica. Regatul Unit, de exemplu, sever dependent de sectorul de servicii financiare, a carui "inima" economica bate in City, a fost lovit poate cel mai dramatic.

Efectele au fost mai dure si in tarile baltice incurajate in ultimii ani, in virtutea modelului neoliberal, spre un model consumatorist deloc sustenabil prin unghiul economiei reale din aceste state, caracterizate, inca, prin fragilitatea temeliilor financiare. Cert este ca cele doua motoare ale avionului european - Franta si Germania - functioneaza deja pe avarie, ceea ce complica situatia intreg continentului.

Asadar, Romania vine la "pachet" pentru urmatorul val - efectele vor deveni evidente pentru publicul larg in aprilie/mai. Care vor fi aceste efecte?

Deocamdata, romanii au simtit doar blocajul imobiliar care tine goale peste o suta de mii de locuinte noi - nu comentam ca acest "balon" ar fi plesnit si fara criza mondiala la un moment dat, am facut-o deja in alte demersuri jurnalistice - o crestere relativ nesemnificativa a somajului si o schimbare a atitudinii bancherilor vizavi de creditele pentru consum/investitii.

Sigur, la nivelul intreprinzatorilor, norii au inceput sa se adune inca din ultimul trimestru al anului trecut: diminuarea comenzilor pentru export (mai ales) dar si a celor interne, blocaj financiar, etc.

Insa in "valul trei" efectele vor fi mai dure. Incercam sa le enumeram:

1. Caderea abrupta a exporturilor, o amputare de o anvergura fara precedent in ultimele doua decenii. Dependenti de zona UE in proportie de peste 70 la suta, aici vom fi loviti in plin. Reconversia spre alte piete va fi dificila de vreme ce vorbim de o criza mondiala si, eventual, poate dura ani de zile. Pe termen scurt, indiferent ce vor spune autoritatile, nu vor exista solutii valabile. Asta inseamna o scadere mai accentuata a productiei industriale - chiar recesiune in primul semestru cel putin - si o accelerare a majorarii ratei somajului.

2. Marirea numarului de falimente in domeniul IMM, dependente de marile companii care intra in recesiune. Practic, firmele romanesti au acum nevoie mai degraba de COMENZI decit de CAPITAL. Capitalizarea CEC Bank si turarea motoarelor Eximbank nu vor rezolva mare lucru.

3. Cresterea numarului de insolvabili in sistemul bancar - sunt sute de mii de credite sub observatie sau deja pe mina firmelor de recuperare. Nu este doar o chestiune economica, ci si una sociala foarte grava, care poate degenera spectaculos pe fond de stres social.

4. Intrarea in recesiune a Austriei poate naste probleme intr-o Romanie foarte dependenta de actorii economici din aceasta tara in sistemul bancar, energetic, comercial, etc si accelera un mecanism de contaminare.

Cred ca, in urmatoarele luni, Romania trebuie sa dea dovada de solidaritate sociala si responsabilitatea civica - altminteri, efectele vor fi extrem de grave.

Daca politicienii vor sacrifica logica interesului national pe altarul avantajului electoral, daca sindicatele vor forta nota cerind de unde nu exista bani, daca dezbaterea publica pe tema crizei se va duce pe tonul discutiilor despre disparitia Elodiei, turnind gaz si incompetenta peste focul social ce deja mocneste, daca cei responsabili - guvernanti, patronate, clasa antreprenoriala si liderii de sindicat - nu vor gasi un ton comun de abordare si comunicare, vom avea nu doar o primavara grea, ci un an de cadere pe toate palierele care astazi pare de un pesimism aiuristic.

Criza nu este o problema a unui guvern actual sau viitor sau a unor antreprenori - este o provocare nationale si trebuie abordata ca atare, indiferent de vinovatiile mai mari sau mici care au contribuit la acutizarea ei sau la ignorarea ei o perioada nepermis de lunga din punctul meu de vedere.

Cred ca este un moment in care vom putea cintari mai mult ca niciodata in ultimele doua decenii si competentele, si responsabilitatile si capacitatea noastra de a stringe rindurile in clipele dificile, capacitate care, ca natiune, odata am avut-o. Vom vedea ce va urma.

Analiza de Eugen Ovidiu Chirovici.

#din, #europa, #financiare, #fost, #mai, #pentru, #romania, #spre, #tarile, #urmat , #Editorial