Trabucul buclucas sau cum se naste coruptia

Luni, 23 Iunie 2008, ora 17:12
5127 citiri
Trabucul buclucas sau cum se naste coruptia

Una mai subtire, de vara, ca tot se apropie vacantele. Va voi povesti despre o revelatie pe care am avut-o pe aeroportul din Roma - in treacat fie spus, cam la fel de bine organizat ca armata romana in Primul Razboi Mondial.

Cred ca nu intimplator poetul care a zugravit cel mai bine Purgatoriul a fost italianul Dante: probabil ca si pe atunci realitatea din Peninsula era o importanta sursa de inspiratie pentru viziuni de acest fel.


Functionarii care deservesc institutia - multi, foarte multi - nu au cornite ascutite si nu-i impung pe nefericitii ajunsi acolo cu tridente inrosite-n foc. Mijloacele de a fi chinuit sunt mai sofisticate. Abia la al cincelea ghiseu ti se explica, in sfirsit, ca trebuie sa revii la primul pentru aface ceck-in-ul.

Miinile unor sadici au furat indicatoarele sau le-au asezat in asa fel incit sa-l pacaleasca si pe campionul mondial la orientare in spatii inchise. Daca abatele Faria si-ar fi ascuns pe-aici faimoasa lui comoara, bietul conte de Monte Cristo ar fi ratacit si astazi, cu barba pina la briu, printre mustaciosi in uniforme si functionare cu fuste nepermis de scurte.


Dar nu despre asta-i vorba.


In vreme ce ma intrebam, asemenea Sfintului Toma (un italian din Aquino), de ce, daca exista, Dumnezeu permite existenta unor anumite lucruri pe aceasta lume, am zarit o tablita care te avertiza ca daca vei incalca regula si vei fuma, vei fi amendat.

Pina aici, totul era normal: nefumatorii au sfirsit prin a ne razbi pe noi, fumatorii si a ne inghesui in rezervatii tot mai minuscule, asemenea pieilor-rosii in SUA secolului al XlX-lea. Numai ca tablita cu pricina mai explica faptul ca amenda este intre 50 si 250 de euro.


De aici se nasteau mai multe intrebari tulburatoare. Cind esti amendat cu 50 de euro si cind cu, sa spunem, cu 185 de euro? Sau cu 234,26 euro? Sau cind fumezi in asemena hal incit meriti cu virf si indesat amenda maxima, adica 250 de euro, punct?


Poate esti recidivist si atunci legiuitorul, in intelepciunea lui, a decis ca un fumator care isi aprinde pentru a doua sau a treia oara tigareta in locuri interzise si sufla nonsalant fumul puturos in aerul inmiresmat al aeroportului din Roma trebuie pedepsit mult mai aspru - pina la de cinci ori mai aspru - decit un delincvent aflat la prima abatere.

Asta inseamna ca undeva, in maruntaiele institutiei, printre tarabele cu pretentii de baruri de incinta si oameni disperati, aflati in pragul sinuciderii, se afla un sofisticat sistem de evidenta a celor care, in nemernicia lor, indraznesc sa fumeze pe furis in tara Sfintului Parinte si a lui Silvio Berlusconi.

Au fost amprentanti pe ascuns, li s-a scanat retina, li s-a masurat lungimea femurului, prin mijloace atit de secrete incit sistemul - atribuit fara licitatie - a costat probabil sute de milioane de euro.


Si in timp ce vestile mormaite (si intr-o engleza aproximativa) despre intirzierile zborurilor continuau, alte intrebari decurgeau din primele, ca intr-un dialog platonician (doar ca momentan vorbeam singur). Oare este mai grav sa fumezi trabuc?!

Fara indoiala ca da, este logic. Un trabuc - o spune savantul german Mannlicher dupa 43 de ani de studii (a murit de cancer pulmonar) - scoate de exact 11,3246 ori mai mult fum pe minut decit o tigareta englezeasca din tutun Virginia blend. Un fumator de trabuc trebuie, asadar, amendat mai strasnic decit un banal fumator de tigarete.

Dar daca fumezi doua tigarete, una dupa celalata, ca ultimul vicios si tocmai te pregatesti sa ti-o aprinzi pe-a treia cind lungul brat al legii de inhata de ciuf?! Atunci nu este normal ca amenda sa fie, de exemplu, de exact 143,28 euro - asta daca esti la prima abatere. In cazul in care esti un recidivist demascat de retina, atunci amenda, fara doar si poate, se va ridica la 211,67 euro.


Ametit de atitea intrebari fara raspuns, am intrat in vorba cu un domn ursuz, imbracat in uniforma albastra, care deja ma luase la ochi - aveam alura unui potential fumator, probabil. Era un geniu, pentru ca a raspuns clar si scurt la toate intrebarile: habar n-avea cum se stabilea cuantumul amenzilor.

Depindea doar de cel care te prindea cu mita-n sac. Si cine, draga cititorul, nascut in Romania noastra draga - pe vremuri Dacia colonizata de stramosii celor aflati in serviciul public pe aeroportul din Roma - nu stie ca la o adica preferi sa dai un ciubuc si sa scapi cu o amenda minima, decit sa faci pe nebunul si sa primesti amenda maxima?!


Si cum sa nu te intrebi de ce olandezii cei ingusti la minte - erau in stare sa-si sparga digurile cind ii invadau spaniolii sau francezii - sau amaritii de americani, de exemplu, nu sunt atit de vioi si nuantati ca rudele noastre istorice si spun, ca amenda este de atit si punct, nu de intre si intre, lasind loc de un trai mai bun pentru un biet functionar?!


Intre 50 de euro si 250 de euro este spatiul parsiv in care-si face loc ceea ce numim - plictisitor, prin repetitie - coruptie. Legile noastre care mustesc de "sau" si "daca" si fug ca dracu' de tamiie de norme imperative vin sa dea definitv cu tifla celor care ne contesta istoricul statut de urmasi ai Romei.


Oare domnul Frattini o fi vazut tablita cu pricina?! Traiasca Europa!


Un comentariu de Eugen Ovidiu Chirovici