Lectia americana - 22 August 2008

Vineri, 22 August 2008, ora 13:49
5465 citiri
Lectia americana - 22 August 2008

Criza creditelor ipotecare - ale carei schije nu s-au facut simtite doar pe malul Potomacului ci au ricosat si in Europa - are si o parte pozitiva (nu e vorba de umor negru). Pe de-o parte a permis curatarea motoarelor economiei americane (o adevarata locomotiva globala), pe de alta a servit ca lectie prudentiala pentru bancile centrale din toata lumea (inclusiv Romania).

Societatea americana - o societate deschisa si puternic orientata spre prezent si viitor - nu are "obiceiul" de a ascunde gunoiul sub pres. Nici in politica, nici in chestiuni sociale, cu atit mai putin in economie. Cartile sunt mereu pe masa si se discuta onest inclusiv despre ratacirile vreunei rude nesabuite, in acest caz larghetea creditarii.

"Tigrii asiatici" au cazut in 1997 inclusiv pentru ca ani de-a rindul si-au pitit putregaiurile din economie - iti "pierdeai obrazul" daca recunosteai ca ai probleme. Aceasta este mentalitatea asiatica si de aceea acest spatiu a fost bintuit de crize grele - 1997, 1998, 1999. Toata lumea stie ca economia Japoniei, de pilda, nu este o floare de cires - nu si oficialii de la Tokyo. In Turcia a trebuit o criza de proportii - cu o interventie masiva a FMI - pentru ca dezastrul sa fie corect cintarit.

In SUA, asa ceva este imposibil: este un spatiu al dezbaterilor care obliga institutiile la reactii rapide si gasirea de solutii. De aceea crizele nu se cronicizeaza pe ascuns si atunci cind izbucnesc nu au forta taifunurilor. Cind autoritatile au reactionat anapoda vizavi de tragedia de la New Orleans, cele mai dure critici nu au fost formulate la Moscova sau Teheran, ci chiar in America.

In vremuri de bunastare - sustenabila sau doar aparenta - oamenii se indatoreaza mai usor iar bancile profita din plin. Este valabil in toate timpurile si in toate tarile. Nu altfel a fost in SUA. Reactia rapida si corecta a FED si a mediului de afaceri - in special cel financiar-bancar - a permis ca tensiunile acumulate sa fie repede diminuate si sa nu contamineze sectoare largi ale economiei iar dezbaterile publice au atras iarasi atentia asupra efectelor nefaste ale risipei si lacomiei unor administratori/actionari.

Paradoxal poate, economia americana va iesi intarita din aceasta criza, care i-a reactivat dramatic sofisticatul sistem imunitar, rodat in decenii de experienta si acumulari. Bancile in particular si economia in general si-a revizuit motoarele si asta ii va permite in urmatoarea perioada sa le tureze mai in forta ca in ultima jumatate de deceniu. Iar de economia americana, cu imensul sau consum si cu suvoaiele de bani pe care le varsa in jurul Globului, depinde trendul mondial.

Lectia americana a fost insusita si de institutii din lumea intrega, nici Bucurestii neraminind indiferenti. Noul regulament al BNR vizavi de creditare elimina excesele la care se ajunsese pe fondul euforic al unei cresteri economice momentan robuste, dar incerta in sustenabilitate pe termen mediu si lung. Cu o inflatie naravasa, o ecuatie politica interna/externa complicata si cu o relativa irationalitate a obiceiurilor de consum, Romania putea ajunge direct in bratele unei crize de proprortii in urmatorii doi-trei ani, dupa modelul baltic. Acest dus rece echivaleaza cu eliminarea unui factor care putea provoca/potenta aceasta criza.

Si mai exista o lectie, mai generala: este cinstit fata de publicul larg sa pui cartile pe masa, chiar daca momentan ai o pereche de doiari. Am trait vremurile in care magazinele erau goale, dar oficial eram toti dolofani si rozalii. Doar o societate deschisa, apta de dezbateri responsabile, poate asigura progresul general. Chiar daca, uneori, trebuie sa afle adevaruri neplacute sau dureroase.

Analiza de Eugen Ovidiu Chirovici