Capitalul insangerat

Miercuri, 03 Septembrie 2008, ora 17:39
4696 citiri
Capitalul insangerat

Au nume sau porecle exotice, imbracaminte de papitoi si manierele unor elefanti rataciti intr-o sala de balet. Societatea in general si presa in particular ii trateaza deseori cu o stranie condenscendenta sau cu acel amestec de atractie si dezgust menit lucrurilor interzise.

Interlopii Romaniei - numiti "sefi de clan", de cele mai multe ori - sunt mult mai periculosi decit par, inclusiv din punct de vedere economic. 

Cine isi imagineaza ca unul dintre cei mai cruzi mafioti ai tuturor timpurilor, Toto Riina, seful "corleonezilor", il citea seara pe Faulkner si vorbea fluent franceza, se inseala. Nimic nu este mai departe de adevar decit portretul mafiotilor zugravit de filme gen "Nasul", "A fost odata in America" sau "Clanul Soprano".

De la "Norocosul" Luciano si pina la Riina, de la "Diamond" Joe si pina la Gotti, de la sefii corsicanilor si pina la regii cocainei din Columbia, indivizii acestia sunt trasi la stanta: stralucesc doar prin primitivism, sadism si lipsa de scrupule.

Nici unul n-a absolvit macar liceul, dar la patrusprezece ani stiau deja sa minuiasca un 9 milimetri. N-au citit nici carti de benzi desenate, insa sunt maestri in a corupe caractere, a cumpara destine si a zdrobi orice forma de impotrivire. Din Rusia si pina in SUA, din Columbia si pina in Polonia, crima organizata sau pur si simplu bandele organizate functioneaza la fel, dupa aceleasi reguli si cu aceleasi personaje.

Iar cea mai de temut arma pe care o poseda nu este AKM-ul sau Beretta: sunt banii.


Mafia a devenit cu adevarat de temut cind distrugerea "filierei franceze" de catre FBI (corsicanii) le-a facut "cadou" sicilienilor traficul de droguri la Mediterana (ceea ce se va numi "pizza connection"). Un suvoi de miliarde de dolari a inceput sa se reverse in conturile sefilor din Palermo si ale familiilor din SUA. Aceste miliarde au corupt autoritati, au cumparat politicieni si, prin "albire", au fost injectate in economia "alba", contaminind capitalul cu "bani insingerati".

Columbienii erau niste mici satrapi locali pina ce caderea "pizza connection" a permis invadarea strazilor din Amsterdam, Chicago sau New York cu pliculete de cocaina. O alta forta de temut se naste acum in cimpiile de mac din Afganistan.

Comparatia intre interlopii nostri si acesti "regi" ai crimei pare fortata - nu este deloc. Deja in Romania banii criminali finanteaza campanii politice, cumpara informatii compromitatoare care ulterior explica "flexibilitatea" unor autoritati centrale/locale, intra in cirdasii internationale cu Mafia, Camorra sau cartelurile columbiene.

Deja aceste bande dau mari batai de cap autoritatilor din Spania, Italia sau Franta - pariurile ilegale, traficul de carne vie si de organe si, partial, traficul de droguri au o prezenta "romaneasca" tot mai puternica. Deja sunt tot mai agresive in raport cu institutiile statului, pentru ca au tot mai multi bani, deci "arsenalul" lor a devenit mult mai puternic.

Bataliile politice si concentrarea asa-numitei "lupte impotriva coruptiei" spre zone de rang inalt si vizibil au aruncat intr-un binefacator con de umbra activitatile criminale si complicitatile reale dintre clanurile infractionale si anumite autoritati. Nici un Dalla Chiesa sau Falcone nu a parut dispus pina acum sa se ia trinta intr-adevar cu aceste "clanuri" - pina si asta spune multe. In schimb asistam la o defilare de politicieni chemati in varii instante in cauze mai mult sau mai putin imaginare si care, inevitabil, sfirsesc in coada de peste.

Criminalitatea organizata, alaturi de terorismul international, sunt inamici mondiali identificati ca atare de autoritatile din TOATA lumea. Forta lor este puternic potentata de globalizare si mijloacele care le stau la dispozitie erau de neimaginat in urma cu doua-trei decenii.

Chiar daca ceea ce se vede pare - printr-o lentila sociala normala - exotic si chiar derizoriu sau uneori rizibil, ceea ce se afla in umbra este mult mai periculos decit suntem dispusi sa recunoastem, poate, la aceasta ora.

Nici turnirele politice si nici agendele economice sau sociale nu trebuie sa umbreasca preocuparea autoritatilor ca adevarata"arma mortala" a criminalitatii - banii - sa nu capete proportii dincolo de care tumora devine maligna iar potentiala ei extirpare va fi mult mai complicata, dureroasa si primejdioasa pentru organism in ansamblul sau.


HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...