Asociatia finantistilor anonimi

Luni, 13 Octombrie 2008, ora 17:10
4433 citiri
Asociatia finantistilor anonimi

Intilnirea celor sapte "mari" care a avut loc la Washington DC zilele trecute s-a terminat in coada de peste. Planul in cinci puncte este nebulos, in conditiile in care nu exista un mecanism institutionalizat care sa permita actiuni financiare comune in vederea limitarii efectelor crizei.

O administratie americana pe picior de plecare, un Fond Monetar International care anunta abia acum declansarea mecanismelor de interventie rapida, cel putin trei economii europene amenintate de recesiune incepind cu ultimul trimestru al acestui an si nici un elixir miraculos: cam acestea sunt datele reale ale problemei.


Putina lume stie ca "reteta" Asociatiei Alcoolicilor Anonimi a fost inventata de celebrul psihanalist Carl Gustav Jung si a stat de atunci la baza tuturor terapiilor in "x" pasi.

Cam cum ar trebui sa sune o reteta terapeutica pentru finantistii care au jonglat atit de periculos cu miliardele incit au riscat sa arunce in aer siguranta economica a sute de milioane de oameni?

Pasul unu.

Daca ai douazeci si ceva de ani, ai "prins" un post de broker la o banca de investitii serioasa, nu este absolut necesar sa devii milionar in doi-trei ani, sa te indopi cu amfetamine, sa-ti cumperi Ferrari si vila in Malibu. Iti aduci aminte de Nick Leasson - s-a facut si un film, stim ca nu citesti prea multe carti?!

Si el credea, undeva prin Asia de sud-est, ca l-a prins pe Dumnezeu de un picior si a sfirsit in puscarie, dupa ce a nenorocit si cea mai veche banca din Anglia. Indivizi ca Soros sau Buffet sunt la fel de rari ca Rembrandt in pictura - nu asumindu-ti riscuri peste fire vei ajunge ca ei. Asadar, pasul unu: ia-ti o vacanta si racoreste-ti creierii.

Pasul doi.

Daca ai fost presedinte la o mare banca de investitii si accepti postul de secretar al Trezorerie, atunci esti in masura sa stii mai bine decit oricine altcineva cam pe ce butoi de pulbere sta muntele de speculatii financiare care nu mai au nici cea mai vaga legatura cu economia reala.

Din noua postura nu poti ignora criza pina intr-un punct critic in care doar o "pilula" de 700 de miliarde de dolari - luati de la contribuabili - mai poate salva ceva. Si spune publicului larg ca daca acest mecanism abulic va cotinua nestingherit si neschimbat, peste citiva ani va fi la fel - poate chiar mai rau. Nu a fost acum mai rau decit in 2001, cind cu "bula" IT?! Vezi?!

Inca din anii 90 se atragea atentia asupra toxicitatii asanumitelor instrumente financiare avangardiste, in fapt niste trucuri de "impachetare" a pierderilor si de ascundere a acestora prin cotloanele bilanturilor contabile, pentru a nu fi vazute de audit, de actionari sau de analisti. Citeste-l pe dl. Thomas L. Friedman de la The New York Times. Pasul doi: demisia.

   

Pasul trei.

Daca esti un onest John Doe, locuitor al Tarii-Trandafirii-A-Middleclass-ului-American, unde suncile cresc in copaci si berea proaspata tisneste din izvoare si ti-ai cumparat acum zece ani - pe datorie - casa cu doua sute de mii (la un venit de o suta de mii pe an), iar casa ta a ajuns sa "valoreze" (teoretic) patru sute de mii, nu considera ca ai gasit diferenta, adica doua sute de mii, intr-o pusculita secreta din beci si, prin urmare, nu te pune pe cheltuit intr-o veselie pe baza unei noi ipoteci.

De fapt, casa ta valoreaza tot doua sute de mii si, in fond, abia ti-ai schimbat masina si te-ai intors de la Cancun. Te vei trezi insolvabil si falit si vei realiza - prea tirziu - ca totul a fost un soi de pacaleala (una placuta, intre noi fie vorba). Pasul trei: discuta mai des cu bunicul care a trait Marea Criza si repeta in fiecare seara timp de o luna de zece ori: in economie nu exista miracole, nici ipotecare nici de alta natura.

Pasul patru.

Daca esti un fost angajat in managementul de la Merryll Lynch sau Lehman Brothers, nu-ti mai plinge singur de mila. Pune mina pe calculator si fa socoteala tuturor bonusurilor cu cinci-sase cifre, cheltuielilor platite de companie pentru vacantele exotice si limuzinele de zece metri in care-ti plimbai augusta faptura, a prinzurilor si cinelor la Michael Jordan's Restaurant si apoi gindeste-te ca publicul american plateste acum toate facturile iar banii pe care tu ii manevrai nici macar nu existau de fapt.

Ei incep sa existe abia acum, cind intr-adevar Planul Paulson ii transforma in sunatori reali. Tu nu ai pierdut decit bani fictivi; actionarii si contribuabilii si-au dat pe apa Simbetii economiile. Pasul patru: inscrie-te in Asociatia Finantistilor Anonimi, recunoaste totul, urmeaza terapia in zece pasi si angajeaza-te la Gradina Zoologica din "Big Apple".

 

Pasul cinci.

Daca esti cumva Warren Buffett, totul e in ordine. Probabil ca esti capabil sa transformi si invazia extraterestra intr-o afacere de succes.


Fiecare criza/maladie economica isi are lectiile ei, care se cer invatate pentru a stopa recidivele sau chiar agravarile. Nimic din discursul public al puternicilor zilei nu ne spune, macar deocamdata, ca lectiile ACESTEI crize au fost pe deplin elucidate/insusite. Cuvintul LACOMIE - poate chiar cheia intelegerii acestor mecanisme - nu a fost rostit/asumat.