Viitorul Rusiei. Crizele economice

Marti, 29 Septembrie 2009, ora 12:53
6827 citiri
Viitorul Rusiei. Crizele economice

Rusia poate opta pentru nationalism - probabil ca o va face - sau isi poate relua ambitiile imperiale (sub forma militara, economica, simbolica sau sub toate laolalta).

Daca in anii '90 disolutia autoritatii de la Moscova este aceea care provoca frisoane la Whasington, dezvoltarea rapida si inasprirea tonului in politica externa in timpul administratiei Putin a fost aceea care a trezit spaimele Razboiului Rece.

Este greu de crezut ca vom asista la o "consolare" istorica a Rusiei - ce cai va gasi pentru a-si extinde puterea, ramane de vazut. Insa potentialele reflexe nervoase ale acestui stat intins, puternic militar si economic si cu hotarite inclinatii mesianice pot arunca in haos relatiile internationale.

Crizele economice

Crizele economice - Mexic(1995), Asia de Sud-Est (1997), Rusia (1998), Turcia (1999), bula IT din SUA (2001), criza imobiliara care s-a globalizat in 2007-2008 si s-a trasformat intr-un adevarat taifun financiar - alaturi de criza alimentelor si aceea a carburantilor au un indiscutabil potential malign pentru viitorul imediat.

Ele pot deturna discursul public al politicienilor, renaste reflexele de enclavizare a fiecarei economii (cu consecinte asupra fluxurilor internationale de bunuri si servicii), agita spectrul nationalismelor si reduce dramatic apetitul prointegrationist, mai ales la nivelul Europei.

Pentru ca cele mai multe dintre crizele ultimelor decenii si-au avut radacinile in SUA, discursul antimerican poate capata consistenta chiar si statele aliate, in nucleul dur al Occidentului.

Lovitura este si de natura simbolica - modelul promovat in plan economic de Occident, cel al economiei de piata si statului minimal, se poate dovedi epuizat si, ca atare, neinteresant pentru statele emergente. 

#chirovici, #puterea , #Cartea Puterea